Пазарът на имоти в Казанлък зависим от епидемичната обстановка

Има ли промяна в търсенето и купуването на имоти в Казанлък от месец март насам? Резонно е да се зададе въпросът. С оглед на неочаквано настъпилите промени, свързани с пандемията, естествено, промяна се наблюдава. Видно е свиване в търсенето през изминалите два месеца, защото обстановката изглеждаше несигурна. От месец май се възобнови търсенето на имоти и постепенно започва да влиза в старото си русло.

Необяснимо е вдигането на цените на тези, които продават, макар логиката да сочи, че в такава несигурна обстановка и намалено търсене, цените падат. Общо взето проличава по един или друг начин, че кризата, както в световен мащаб, така и в страната, оказва своето влияние във всички сфери на живота. В частност това засяга и пазара на имоти в Казанлък и региона.

Осезаемо по-малко са средствата, насочени към дълготрайни инвестиции.

В последните години тенденцията сочи засилено търсене на имоти в близките села. Тази тенденция се запазва и напоследък. Хората търсят повече спокойствие, уединение, чист въздух и тишина, които определено откриват в близките до града села.
Интересът към градските апартаменти е по-малък.

Наблюдава се също и намаляване в търсенето на жилища под наем, като намаляват и наемите като стойност.

Предлагането и търсенето на имоти в района през следващите месеци ще зависи от създалата се в последните месеци обстановка, свързана с коронавируса. Обстановката е динамична. По скоро - несигурно динамична. Това оказва своето влияние. Особено страха от обезценяването на лева и притеснението на хората от спад на доходите. Извънредната епидемична обстановка определя поведението на пазара на имоти и за инвестиции.

По-голяма е активността на пазара за жилища от хора от средната възрастова група – между 30 и 45 години. При тях е по-голяма необходимостта от закупуване на нови жилища, но те са по-смели в решенията си и се чувстват по-уверени и спокойни по отношение на работното си място, а от там и за получаване и изплащане на ипотечни кредити. При по-възрастните е на лице нерешителност и премереност при покупката на имоти, заради редуцирането на разходите, продиктувано от сложната икономическа обстановка в национален и световен мащаб.

Консултант Боряна Кожухарова
Агенция за недвижими имоти Кожухаров