От юли камионите ще плащат тол такса и за второкласните пътища Нова тарифа за тол таксите ще влезе в сила от 1 юли. Според нея платени вече ще са и част от второкласните пътища в страната.
Това каза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на второто обществено обсъждане на предложения за промени в Закона за пътищата и в тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.
„Обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но няма и да има нулеви ставки. Просто ще увеличим ставките по включените в тол системата второкласни пътища, за които до момента не се плащаше нищо - ставката е нулева“, обясни министърът.
Пред различни браншови организации и представители на малките и средните превозвачи той представя предложението си за нов ценови модел, който бил изработен от Световната банка и съгласуван от ЕК.
Между два и три пъти се увеличават тол таксите за тежкотоварни автомобили, недоволстват от Съюза на международните превозвачи.
"Зная, че няма да харесате предложенията ми и можех да си спестя тези главоболия. Но не може да не предприемам нищо и да продължаваме да возим за нула стотинки по второкласната мрежа, както направиха всички мои предшественици. Това няма да реши проблемите на инфраструктурата, а те ще се задълбочат", отговори Караджов.
Той посочи, че намерението на правителството е да вложи тази година 2,6 млрд. лв. за подобряване на пътната мрежа.
„Няма друга държава, в която от винетки да се събират повече пари, отколкото от тол такси и не може шофьорите на леки коли да внасят 64 на сто от общия приход, а товарните коли да внасят останалите 36%“, каза министърът. Според него, който допринася повече за разрушаването на пътната настилка, трябва и да плаща повече.