Нова мярка ще подпомага българския бизнес до края на годината. Това стана ясно по време на изявление в Министерския съвет след приключването на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
,,Както знаете, КНСБ от доста време работи върху нов дизайн от мерки за подкрепа на предприятията, който да бъде по-облекчен и по-всеобхватен и да действа до края на годината. Не сме се отказали от това наше желание, но днес подкрепихме постановление 151, съобразявайки се с някои обективни обстоятелства, но държим и вече получихме уверение, че още до края на тази седмица ще започнем работа върху новия дизайн на мярка, която ще действа до края на годината, тъй като няма как да считаме, че пандемията е приключила'', коментира Ася Гонева от КНСБ.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев също подчерта, че става дума за един чисто нов продукт.
Новият дизайн на мярката бе изработен в две многочасови тристранни срещи между правителството, синдикатите и работодателите. Това е един изцяло нов продукт. Внесохме някои идеи за подобряване на предложения проект за постановление, а именно да се добави в раздела на особено потърпевшите бизнеси и въздушният пътнически транспорт, който е в много тежко положение заради пандемията. Второто ни предложение бе мярката да важи и за назначени към м. април, а не към м. януари, тъй като няма логика да се изпускат новоназначените, обясни Васил Велев.
От своя страна Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи, че тя не е подкрепила новата мярка - не защото е лоша, а защото в обхвата ѝ няма да влязат мините от ТЕЦ "Марица-Изток". По думите ѝ е необходимо мярката да се прецизира.