Организирането на общ форум на български и ирански розопроизводители и преработватели би било полезно и за двете страни. Такова предложение- теза е изразил по време на първата си визита в Областна управа Стара Загора посланикът на Ислямска република Иран у нас Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Домакин на бизнес срещата, която да се проведе в началото на следващата година да е Казанлък, е предолжила на свой ред областният управител на Стара Загора. Също като България, Иран е известен с розопроизводството си.

Страната произвеждат 90 процента от розовата вода в света.

Съобщението за визитата на иранския дипломат е на Пресцентъра на Областната управа.

От там съобщават още, че Негово превъзходителство има над 35-годишен стаж в областта на дипломацията. Стара Загора е първият български град, след столицата, който посланик Джавад Расули посещава. По думите му, това е така заради доброто партньорство с местната Търговско- промишлена палата, с която има установено. Твърди, че с идването си тук е стъпил в Рая.
Стара Загора е първият град извън столицата, който посещава. „Започвам от Стара Загора, защото вече имаме установено много добро сътрудничество.

Целта на посланика на Иран е запознаване с потенциала на областта и възможностите за сътрудничество и търговия. Иран е държава с население от 80 млн. души, което е добра предпоставка за присъствие на български продукти на иранския пазар“,е казал посланикът по време на срещата.

Областният управител на Стара Загора е запознала дипломатът с икономическия потенциал на областта, по-важните исторически и туристически забележителности в региона. Микова е поканила Негово превъзходителство на Празниците на розата в Казанлък през пролетта на следващата година.