Застраховката "Гражданска отговорност" ще поскъпне с не повече от 7% - това е прогнозата на Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Експертът уточни, че промените в Кодекса за застраховането предвиждат положителни промени като повишаване на възможностите за изплащане на обезщетение при катастрофи, но в същото време забраната да се сключва "Гражданска отговорност" онлайн е доста притеснителна.

Тодоров смята, че бонусна система за изрядните шофьори е добра практика и че е важно тя да бъде приета, тъй като системата работи вече повече от 50 години в другите държави. „Тези шофьори, които нямат нарушения, те получават отстъпка от застраховката. Тези шофьори, които имат много актове, много ПТП-та, много нарушения, при тях застраховката става много по-скъпа – в порядъка на 2-3 пъти“, поясни той. Според него въвеждането на подобна бонус система ще има пряко отражение върху пътната безопасност.

„При нас има технически проблеми, което пак е много странно, защото България е държавата с най-бързия интернет, а в същото време няма комуникация между институциите“, заяви Владимир Тодоров. Той бе категоричен, че в основата на проблема за мудността на съда е забавянето на техническите и автомобилните експертизи.