Еврото и доларът се изравниха Еврото и доларът достигнаха паритет за първи път от 20 години, сигнализирайки предположенията на пазара, че европейската икономика се насочва към дълбока рецесия в резултат на руската инвазия в Украйна, пише Euronews. На 12 юли 2022 г. €1 се равнява на $1.

Промяната означава, че европейските компании и потребителите ще плащат повече за стоките и услугите, които внасят, докато европейският износ става незабавно по-евтин на международните пазари.
Еврото претърпя драматична загуба на стойност от началото на февруари, когато струваше над $1,13. Спадът се ускори през последните седмици, тъй като се разпространи страхът, че Русия, основният доставчик на енергия за ЕС, ще спре напълно газовите потоци в отговор на западните санкции. Досега 12 държави от ЕС са претърпели пълно или частично намаление на доставките на руски газ.

За последен път стойността на еврото падна под тази на долара през ноември 2002 г., когат то струваше 0,99 долара. Оттогава еврото се радваше на стабилен ръст, достигайки почти $1,60 през лятото на 2008 г., когато Голямата рецесия предизвика финансов хаос в САЩ.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече повиши лихвените проценти в опит да укроти инфлацията и планира да продължи да го прави, докато ситуацията се влошава още повече. Но някои анализатори критикуваха ЕЦБ, че е предприела твърде късно действие в сравнение със своите партньори в САЩ, Обединеното кралство и Канада.

Източник: Economy.bg