Двата лева стават метални Банкнотите от 2 лева скоро ще са монета, става ясно от публикация на Дарик нюз, позовавайки се на информация от БНБ. това ще стане в последните 3 месеца на годината.
Статистиката сочи, че от миналото лято досега негодните банкноти са почти 69 милиона бройки. В кошчето са отишли почти 16 милиона броя двулевки. Някои от хартиените двулевки са по джобовете ни още от 1999 г. Не, че не се случва и железни пари да се изтеглят заради изхабяване, но това е много по-рядко.
Хартиеният Паисий Хилендарски ще бъде сменен от метален съвсем скоро - от БНБ са съобщили, че това трябва да стане от октомври до декември. С познатите хартиени пари обаче ще можем да плащаме и занапред, стига да ги имаме. Почти забравеното вече хартиено левче, официално се води като банкнота в обръщение у нас и до днес.
Новите два лева ще приличат на единия - монетата ще е от два различни метала - бял и жълт, както е и левчето. За разлика от него, вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външният кръг - от бял, за да се различават по-лесно. Монетата от 2 лева ще е и малко по-голяма.