Два варианта за летния туристически сезон

Два са вариантите за начало на летния туристически сезон у нас тази година, които Националния борд по туризма са обсъждали с Националния оперативен щаб.

По думите на Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма, първият и реалистичен срок е 15 юни като време, в което може да започне планирането на първите стъпки за отваряне на летния сезон. И вторият вариант е от 1 юли.

Хотелиери обясняват, че са готови да започнат работа, но настояват да има точни правила не само за дезинфекция, но и за действие при определена ситуация, например – установяване на заразен с COVID-19 турист или член на персонала.

„Ние имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус на това лято от 1 юли до 30 септември в страната трябва да бъде гражданинът и българският туризъм. Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева. Пряко в хазната ще се върнат 500 млн. лева, което е 100% реализация и положителен фискален резултат“, е изказала становище Полина Карастоянова.

Планът още утре щял да бъде представен на министър-председателя, ресорния вицепремиер и министрите на финансите и на туризма.

Източник: Епицентър