Цената на суровото мляко се вдигнала с 37% С 37% се е вдигнала цената на суровото мляко у нас от август досега, по думите на Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.
Той посочи, че опаковките са се повишили с нас 100%, а надценката при стъкления амбалаж е също над 100 процента.
България не е фактор в производството на сурово мляко за европейския пазар. В страната ни млякото никога не е достигало като количество и стойността му се е влияела от цената на спотовите млека.
През последните 6-8 месеца е имало тенденция към повишаване на цената на млякото, което е влизало у нас от Чехия, Германия, Полша и Унгария. Покачването на тази цена и хроничният недостиг на сурово мляко на българския пазар довело до дисбаланс в предлагането и търсенето на сурово мляко. Това се отразява и при ценообразуването на всички основни млечни продукти.
По данни на Асоциацията, към днешна дата българските производители на сурово мляко получават добра цена за продукта си. Търговците обаче печелели най-много от тази ситуация. По думи на Присадашки търговската надценка се е вдигнала с около 67%.