„Очакваме всеки момент да звънне телефонът, пред кабинета почти винаги чакат хора, така че адреналинът ни е на максимум“, казват тримата медици в звеното за Бърза и неотложна медицинска помощ, намиращо се на територията на „Арсенал“. И няма как да е иначе – работещите в предприятието са колкото един град и тримата носят на раменете си грижата за тяхното добро здравословно състояние на работните им места. Звеното е част от направление „Безопасност и здраве при работа“ с началник Красимир Папазов.

Мария Кирянова, Тодор Турданови Донка Гърчева покриват времето от 5 до 22 часá

непрекъснато, без събота и неделя и официалните празници. Организацията е направена така, че един от тях е редовна смяна, а другите двама се редуват първа и втора смяна по график, за да могат ефективно да покрият 17-часовия диапазон, отреден за здравното обслужване на арсеналци.На практика медицинската грижа продължава и извън този диапазон. В делничните часове от 5 до 22 часа при необходимост първо се търси спешното звено в “Арсенал“, чиито телефони са разпространени навсякъде в предприятието. Извън тези часове и в почивните дни има разписани ясни правила – за да бъде медицинската помощ винаги адекватна и навременна.

Мария Кирянова е медицинска сестра и от 5 години е в арсеналската медицинска служба. Преди това е работила в голяма болница в Пловдив и в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ - Казанлък. Донка Гърчева е от 2 години в звеното. Тя има стаж като медицинска сестра във Филиала за спешна медицинска помощ в Казанлък и в кардиологичното отделение на общинската болница в града. А професионалният път на медицинския фелдшер Тодор Турданов така се завърта, че все е свързан с „Арсенал“. Първият работен ден на Турданов започва в Поликлиниката в най-голямото машиностроително предприятие в града на розите и в България. Тук остава до 2000 година. После работи в частно лечебно заведение, а от 2017-а отново се връща в „Арсенал“. И се чувства така, сякаш не го е напускал. Към екипа се причисляват още двама души – Георги Митев и Хубен Хубенов, шофьори на линейката, паркирана на стартова позиция пред сградата.

„Основната задача на звеното е да оказва спешна помощ на работещите в предприятието

при възникнала необходимост от медицинско обслужване, - обясняват медиците, - но арсеналци са свикнали да идват първо при нас, когато не им е добре, когато чувстват, че са вдигнали кръвно налягане, имат ускорен пулс, главоболие или някакво друго неразположение. Ние сме на първата линия за тях“.

В Спешната помощ на „Арсенал“ се извършват различни манипулации – мускулни и интравенозни инжекции, правят се кардиограми, реагира се при алергичен шок, обслужва се при попадане на чуждо тяло в окото, превръзки при порязване или други наранявания. И за наранявания, станали вкъщи, арсеналци разчитат на медицинския екип в завода. Той се грижи и за медицинското осигуряване на спортните мероприятия във фирмата. В желанието си да бъдат максимално полезни на работещите в предприятието, медицинските специалисти развиват и просветна дейност – насочват какъв специалист трябва да се потърси, правят уговорки с лекари, запазват часове за прегледи. Защото водещото в работата им е

да подпомагат хората, за да се чувстват добре, спокойни и пълноценни на своето работно място

Разбира се, винаги много внимателно преценяват ситуацията и реагират според нея. Например, предписано лечение с инжекции от личния лекар или от специалист, тук се правят само срещу представена рецепта.

Опитните медицински специалисти са свикнали бързо да вземат решения как да действат във всеки един случай. В зависимост от състоянието на потърсилия помощта им работник или служител, го преглеждат и обслужват амбулаторно. При необходимост го насочват към личния лекар, а ако състоянието е спешно и изисква лечение в здравно заведение, незабавно се свързват с Филиала за спешна медицинска помощ в Казанлък и организират транспортирането.

Отделно от това „Арсенал“ поддържа много добри връзки с болница „Н. И. Пирогов“ – София, с болниците „Проф. д-р Ст. Киркович” и „Тракия” в Стара Загора. И ако човекът се нуждае от високоспециализирана помощ, той се транспортира до столицата или до Стара Загора с линейка, задължително придружен от медицинско лице, а всички направени разходи по лечението се поемат от фирмата. И още нещо – от началото на месец февруари т.г. е сключен договор с ДКЦ „Поликлиника - Казанлък“ за периодични медицински прегледи от специалисти в различни области. Ако обаче през работно време човек от предприятието се окаже, че има спешна, но не животозастрашаваща, нужда от преглед при специалист, например невролог, кардиолог, ортопед или друг, а личният му лекар не е на разположение в момента, медиците от звеното в „Арсенал“ го насочват и организират консултация от нужния специалист в Поликлиниката.

„Ръководството на „Арсенал“ подхожда много отговорно към здравето на работещите във фирмата

– обслужването на хората в звеното за Спешна и неотложна медицинска помощ, независимо какво е то, както и всяка една манипулация,са напълно безплатни. Никъде го няма този „социализъм“ в социалната сфера, както тук, - категоричен е медицинският екип. - Разполагаме с всички животоспасяващи лекарства, спешната ни медицинска чанта е винаги заредена с всичко необходимо“. А тази чанта за спешна помощ е ушита от благодарна пациентка – жена от шивалнята на „Арсенал“, която е превъзходна кроячка. Дори градските медицински служби завиждат на арсеналското звено за този мобилен „медицински шкаф“. Иначе, екипът винаги се радва, когато получава обратна връзка от пациентите си. Не са много тези, които се сещат за тях, след като са получили здравната грижа. Наблюденията на Мария Кирянова, Тодор Турданов и Донка Гърчева са, че преобладават хора с хронично високо кръвно налягане, които не ходят редовно на прегледи, не си пият редовно предписаните лекарства и често се налага да им оказват помощ в арсеналския здравен кабинет. Дори разказват един куриозен случай с работник, който дошъл в кабинета със сърдечни оплаквания. Въпреки че незабавно бил насочен към кардиолог, той отказал и тръгнал да си ходи. Наложило се медицинското лице да го гони по алеята, за да го закарат до болницата. Оказало се, че е в прединфарктно състояние, но човекът напълно подценил ситуацията със собственото си здраве… Хора различни, случаи всякакви. „Важното е да не изпуснем момента и да окажем максимално адекватна медицинска помощ“, казват тримата и се усмихват.

Още три медицински сестри работят към звеното за Бърза и неотложна медицинска помощ на „Арсенал“. Две от тях са в завода в Мъглиж и са на поста си всеки делник по график от 5 до 22 часа. Росица Станева идва от някогашния санаториум в Радунци и вече 7 години е арсеналски кадър. Величка Дончева е работила във Филиала за спешна медицинска помощ в Павел баня, от 6 месеца е в мъглижкия завод. Една медицинска сестра – Йорданка Стоева, работина площадката в село Шейново.

„Здравната грижа за работещите в „Арсенал“ е много добра, удобна и леснодостъпна е,

има перфектна организация, осигурено е всичко необходимо, заслугата за което е на ръководството на предприятието“, - категорични са Мария, Тодор и Донка – медиците, които за арсеналцивинаги са на една ръка разстояние.

Историята на арсеналската поликлиника

След 9 септември 1944 г. в предприятието се създава работническа болница, състояща се от стационар и поликлиника. Стационарът е бил установен в сградата, която до 1935 г. е служила за управление на фабриката.

Първата заводска лечебница се е намирала на мястото на сегашната поликлиника. В барака са били оборудвани лекарски кабинет и една превързочна.
Днешната поликлиника е построена само за една година и тържествено е открита през лятото на 1967 г. – почти десет години преди градската Поликлиника в Казанлък. Голяма, просторна триетажна сграда, в която са оборудвани много и с различно предназначение кабинети – рентгенов, хирургически, неврологичен, вътрешни болести, физиотерапевтичен, акушеро-гинекологичен, стоматологични кабинети. В поликлиниката се разкрива и клинична лаборатория.

Важен факт е, че поликлиниката е обслужвала не само работници и служители на завода, но и пациенти от други предприятия и учреждения, войници от трудовите поделения, служители на МВР и Военното представителство, детската градина, учениците от СПТУМ. През летния сезон медицински персонал е изпращан за обслужване на почиващите на станцията на морето и в планинските почивни бази.

В поликлиниката и тогава са работили два екипа – единият на територията на завода в Казанлък, а другият – на площадката в Мъглиж.

Понастоящем, предвид промените в законодателството, свързано с медицинското обслужване и здравето на хората, поликлиниката на практика не работи. Но това е повелята на времето. Бърза и неотложна помощ „Арсенал” обаче е на трудовия си пост.