Университетската болница в Стара Загора (УМБАЛ „Проф д-р Стоян Киркович“), е една от първите лечебни заведения в страната, която получи първите десет опаковки от лекарството предназначено за терапията на пациенти в ранна форма на КОВИД 19. С него може да се провежда лечение чрез перорално приложение.
Препаратите, които се използват в първите дни от заразяването, се остойностяват от държавата в тъй наречените ковид пакети.
Хапчетата (в старозагорската болницата имат такива от различни фармацевтични производители) за лечение на Ковид се отпускат на квотен принцип. От Министерството на здравеопазването информират, че България ще вземе целите количества, определени за страната ни на тази етап.
А те, оказва се, не са много. С първата доставка се очаква да дойдат общо 30 000 опаковки от две фармацевтични компании. Това е крайно недостатъчно.
Хапчетата не са подходящи за всеки новозаразен. Лечението се провежда в първите пет дни от установяването на заразата. Новото лечение е насочено към ензим, който вирусът използва, за да прави свои копия, като въвежда грешки в генетичния си код. Това трябва да предотврати размножаването му, така че да поддържа ниски нива на вируса в тялото и да намали тежестта на заболяването.
Предвижда се новите хапчета да се получават с електронна рецепта, по преценка на лекуващия лекар и то само когато състоянието на пациента го изисква. От университетската болница заявяват, че иновативната терапия вече е доказала своята ефективност.