Свети Антоний и Свети Атанасий

Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството. И двамата светци са родени в Древен Египет.

Празниците, посветени на двамата светци - Свети Антоний и Свети Атанасий, се отбелязват един след друг, на 17 и 18 януари. Антоновден и Атанасовден са сред обичаните и почитани християнски празници, част и от българския народен календар. В народните ни традиции тези празници се почитат като дни на двамата братя – Антон и Атанас, които са ковачи. Според поверието, те са изобретили ковашките клещи и именно затова се считат за покровители на ковачи, ножари, железари, налбанти, точилари. Според други вярвания, двамата светци „затоплят земята“ – обръщат я към лятото. Името Антоний в превод означава „безценен“, а Атанасий - "безсмъртен". В народните вярвания с Атанасовден се отбелязва средата на зимата, като след него се очаква затопляне на времето.

В дните на Свети Антоний и Свети Атанасий празник имат 196 арсеналци. Поздравления приемат и наздравици вдигат 19 души с името Антон, 6-ма, наречени Андон, 11 дами с името Антония. Най-много – 59, са носещите името Донка, Дончо са 33. На 18 януари празнуват 40 арсеналци, наречени Атанас, и 9 дами с името Атанаска. Всички, които носят имената на двамата светци, да бъдат здрави и винаги усмихнати!