Рязко поскъпна „Гражданската отговорност“ Поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ изненада собственици на автомобили, които трябва да подновяват полиците си. От около месец застрахователите са надули цените, при някои скокът в сравнение с миналата година е над 50%, казват брокери.
Шофьор без никакви провинения трябва да плати сега 275 лева, при положение, че при същия застраховател изтичащата му полица е за 190 лв. При сравнение на брокерските оферти брокерите подобна цена предлагат и останалите застрахователи - най-ниската оферта е за 272 лв., но повечето са около 300 лв., а най-високата оферта е 320 лв.
Повишение на цената на „Гражданска отговорност“ бе очаквано, след като в последните две години на ковид-пандемията, компаниите масово свалиха цените. Поскъпването само за месец обаче е доста драстично. Той трудно може да се оправдае с инфлацията, защото през 2022 г., когато тя растеше и стигна рекордните 18%, цените на ГО останаха без промяна.
Сега застрахователите предлагат „Гражданска отговорност“ за 280-300 лв., което в сравнение с офертите им от февруари е завишение с 60-70%.
От Асоциацията на българските застрахователи уверяват, че цените на тези полици ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди ковид-пандемията. От тям обясняват поскъпването с пазарната конюнктура - заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват, защото поскъпват автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на „Гражданска отговорност“ и „Каско“.
Комисията за финансов надзор (КФН) също обяснява сегашния ръст на цените на ГО с - „ускорената инфлация, както и с възстановяването на стопанския оборот след двете години в условията на пандемия“. „КФН не регулира и не одобрява цени, а само дали се съблюдават изискванията на КСО за достатъчност на премията - т.е. дали при образуване на застрахователните си премии всеки застраховател спазва изискването те да съответстват на поетия риск и на разходите на застрахователя, както и да бъдат достатъчни на базата на разумно актюерско допускане, така че да осигуряват изпълнението на всички задължения на застрахователя, включително образуването на достатъчни технически резерви“, обясниха от комисията.