Отново случай на лаймска болест в Казанлък

Увеличават се острите респираторни заболявания

Два са случаите на лаймска болест в Старозагорска област, регистрирани през седмицата от 7 до 13 октомври, информира Регионалната здравна инспекция. Единият от потвърдените случаи е в Казанлък, другият е в Стара Загора. Заболяването се причислява към групата на трансмисивните инфекции и се развива след ухапване от заразен кърлеж. В края на месец юли т.г. също бяха регистрирани два случая на лаймска болест, тогава само в Казанлъшко - в град Казанлък и село Горно Черковище. В началото на юли бяха установени други два случая на заболяването - в Мъглиж и Старозагорските минерални бани. Другото заболяване, пренасяно от кърлежи, е марсилската треска - един такъв случай бе констатиран в началото на месец септември в Казанлък, по данни от РЗИ-Стара Загора.

През предходната седмица е регистриран един заболял от скарлатина в Крън. Общо 15 са регистрираните болни от варицела в четири населени места в областта, в това число е Казанлък, останалите са Стара Загора, Гълъбово и Кирилово.

През изминалия период здравните инспектори са регистрирали още вирусен хепатит – в Стара Загора, Малко Дряново и Манолово, два случая на тубелкулоза в Стара Загора, един вирусен менингит - също в областния град.

Спрямо предходните седмици случаите на остри респираторни заболявания нарастват – те са 241 през последната седмица. Увеличение бележат и заразните заболявания - регистрирани са общо 24 случая при 14 за предходния седемдневен период.

Не са регистрирани епидемични взривове.