Отмениха задължителното носене на предпазни маски

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени заповедта си от 30 март 2020 година за задължителното носене на предпазни маски на открити и закрити обществени места. Това той съобщи на специален брифинг днес, 31 март, и се обоснова с липсата на пълно обществено съгласие по въпроса. Носенето на предпазни маски остава препоръчително.

„Уверявам, че мярката от вчера за задължителни маски на обществени места е подкрепена от правителството, но я отменям до постигане на консенсус“, съобщи министър Ананиев.
Ще се дефинира и кои са местата, на които ще е задължително да се носи маска. Глобата от 5000 лева също ще бъде преосмислена.

Държавата ще купи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство на социалнослабите и на тези, които нямат възможност да си купят маски.

„Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това ще е важно за тях“, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Няма глобени по тази мярка, потвърди той, но има над 400 души, които са със съставени актове за административни нарушения във връзка със забраната за парковете и градинките и събиране на повече от двама души. По думите му, нарушителите на карантината също са около 400.

Според него, могат да се спазват основните принципи за превенция – дистанция, маски, дезинфекция на ръце.

Кирил Ананиев също призова да се спазват правилата за социална дистанция и хората да не се струпват на едно място.