Откриват обновената баня в Ягода в края на месеца

Реновираната баня в Ягода ще отвори врати на 22 август (понеделник) в 19:30 часа, информира кметът на община Мъглиж Душо Гавазов. На официална церемония ще бъде открита реставрираната и модернизирана банята, която е и паметник на културата с местно значение.
Гост на събитието ще бъде певицата Тони Димитрова, лазерно шоу от Любомир Стаменов също ще бъдат част от атрактивната програма по откриването.
Празничен водосвет за здраве ще отслужи старозагорския митрополит Киприан, съобщават от община Мъглиж .
През есента на 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лв, а през 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лева за „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда – бански комплекс – Консервационна реставрация на съществуваща сграда – Минерална баня в Ягода, Община Мъглиж”.
В края на 60-те години на 19-ти век, Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята - паметник е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов, който е автор и на други подобни проекти в региона. Тя строена през периода 1924-1928 г.
През 1934 година банята е довършена и обновена - с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.
Водата в района извира топла – 54 ⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

Амбицията на ръководството на Община Мъглиж е да превърне банята в модерен център за мануална терапия, който да привлича посетители от цялата страна. На първия етаж на сградата ще бъдат помещенията за къпане, а на втория ще се предлагат масажи и мануални процедури. Умишлено няма да се взема оборудване за физеотерапевтика, защото другите два комплекса в съседство, в селото - "Терма" и "Минерал Ягода" разполагат с такава. По този начин ще се затвори цикълът от лечебно-възстановителни процедури, които се предлагат на територията на Ягода.