Моника, Тома и Лили са казанлъшкият екип, включен в проекта

На патронния празник на НУПИД „Академик Дечко Узунов“ бе открита изложбата „Плаката остава“, създадена по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“, по програма „Дебюти“. От страна на казанлъшкото арт училище участват дванадесетокласните Моника Минева и Тома Томов, и Лилия Колева от 11 клас. Те заедно с още три екипа от художествени гимназии от столицата, Пловдив и Сливен, сътвориха плакати по три постановки – по пиесата „Януари“ на Хасковския театър, „Приключение с маймунка“ на Кукления театър в Пловдив и „АПАРТ“ на столичния театър „Азарян“.
„Селекцията на екипа бе трудна, главно заради ограничения брой участници, тъй като водещият партньор – димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев“ бе принуден да обхване по-голям брой художествени гимназии“, сподели Христа Димитрова, преподавател „Графичен дизайн“ в казанлъшкото арт училище. „Това е голям шанс за нашите възпитаници, защото повечето проекти и конкурси, в които сме участвали са в съвсем различен жанр. Радва ме упорството и постоянството, с което тези млади хора работиха около три месеца по проекта през миналата година. Сега, резултатите от техния труд ще видят и техните връстници“, допълни г-жа Димитрова.
„Плакатът като жанр бе ново предизвикателство пред нас. Категорично това бе много ценен опит за мен. Задачата ни бе, всеки от нас да създаде плакат за всяка от три пиеси. Лично за мен, най-много ми хареса да работя по пиесата на Радичков – „Януари“, защото в нея има повече символика и има по-голям потенциал за търсене на повече творчески решения“, каза Тома. Такава е и преценката и на неговите съученички Лили и Моника.
„Поради антиковидните мерки, за съжаление, този път децата трябваше да гледат пиесите онлайн. Така възприятието и въздействието е много по-различно“, сподели координаторът по проекта Антоанета Станчева. Тя и колежката и от димитровградската галерия Емилия Стоева също бяха на откриването в Казанлък.
„Основната ни мисия е да възродим плакатното изкуство, такова, каквото е било и трябва да бъде. Плакатът, за съжаление, днес не е на нужното ниво, а този жанр е профанизиран, ако щете, се е чалгаризирал. Мястото на плаката е на улицата, в киното, театъра, а не само да се изучава в академиите, но такъв, какъвто трябва да бъде, артистичен, носещ послание, естетически издържан. Вярваме, че с нашия проект, ние ще събудим интереса на младите, а освен това и ще подпомогнем учебния процес. Защо димитровградската галерия е водеща? Защото при нас се намира най-голямата колекция от театрални плакати. До тук, заедно с тези 36 плаката, изработени по проекта, в галерията имаме 1250 плаката. Началото на колекцията е поставено през 80-те години на миналия век, когато в Димитровград е домакин на бианале, посветено на театралните плакати. Традицията продължава в доста дълъг период, а форумът е международен и много авторитен.
Настоящият проект е продължение на предходен, просто разширихме географията на участниците. За първи път експозицията е показана през юли в Димитровград, където събрахме всички ученици. След Казанлък, плакатите ни гостуват в НХГ „Цанко Лаврентов“ в Пловдив. На 27 март, когато отбелязваме Международния ден на театъра, експозицията ще бъде открита в Хасковския театър, а до края на май ще гостува и на останалите партньори“, разказа г-жа Станчева.
На патронния празник на Художествената гимназия бяха връчени призовете и на отличените на традиционния „Национален конкурс „Наследниците на Дечко Узунов“. Поради пандемията не всички участници от страната дойдоха за церемонията, но те също ще получат наградите си, увери директорът на НУПИД „Академик Дечко Узунов“ Петя Минекова.