Новата шефка на Евростат посещава Копринка през 2010-а

Доц. д-р Мариана Коцева е оглавила Европейската статистическа служба Евростат, съобщават от институцията.

До 2012 година тя е председател на Националния статистически институт в България и в това си качество посети на 27 юли 2010 година казанлъшкото село Копринка във връзка с пробното преброяване, което се проведе през септември 2010 година. Копринка бе едно от двете населени места в област Стара Загора, определено за тестване на целия процес на национално преброяване през 2011-а. За първи път тогава пред очите на председателката на националната статистика местни жители седнаха зад компютъра, за да бъдат проверени възможностите на глобалната мрежа Интернет за попълване на електронен преброителен формуляр,както и да се тества самият е-формуляр .

Назначаването на Мариана Коцева за изпълняващ длъжността генерален директор идва след пенсионирането на досегашния титуляр на поста Валтер Радермахер в края на миналата година. Той управляваше службата от август 2008 г.

До момента Коцева беше заместник генерален директор на Евростат – позиция, която зае през лятото на 2014 г., наследявайки Мари Бохата от Чехия, и която запазва и сега, уточняват от институцията. Бившият председател на българския Национален статистически институт (НСИ) се присъедини към екипа на базираната в Люксембург европейска статистическа служба през април 2012 г. Тя стана специален съветник с ранг на зам. генерален директор, след като спечели конкурс за поста. Това я направи българския представител, заемащ най-висока позиция в администрацията на Европейския съюз.

Преди самата тя да застане на такава позиция в България, кариерният й път минава през работа като съветник на българския президент, на програмата на ООН за развитие, както и на Министерството на труда и заетостта на Сърбия. Председател на НСИ става от януари 2008 г., като ръководи институцията до април 2012 г.

В академичната й биография присъстват магистърски и докторски степени по икономика, статистика и иконометрия от Университета по национално и световно стопанство (УНСС), Университета на щата Ню Йорк и Централноевропейския университет в Прага. Асоцииран преподавател е към УНСС, а в периода 1998 - 2002 г. е била и гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща.

През пролетта на 2012 г. Коцева беше определена и за една от 100-те най-влиятелни жени в България в специална класация на "Капитал", в която бяха включени бизнес и небизнес дами, които оказват благотворно влияние на обществото с професионалните си качества и умения, с дейността, идеите и примера си.