Над 2 тона пластмасови отпадъци са събрани за шест месеца в Казанлъшко и са рециклирани на територията на общината, в Шейново.
В града и някои от селищата има два, тъй наречени шишеяда за пластмасови бутилки и четири „сърца“ за пластмасови капачки. Благодарение на тях са събрани и средства за благотворителна инициатива. Всичко това става по проект „Еко“ на сдружение „Младежки център за развитие-Казанлък“ на програма „Европейски корпус за солидарност”. Той е насочен към младежите в малките населени места около Казанлък, с които организацията работи за повишаване на еко културата чрез кампании.
По инициативата вече са направени компостери за дневните центрове за деца и пълнолетни лица с увреждания в Казанлък, в Дома за стари хора номер 3, в защитено жилище „Оптима“ в село Дунавци и пред читалище„Пробуда-1920” в село Копринка и еко център „Зелена Европа” в село Средногорово.
Всички те наблюдават процеса компостиране, а от сдружението имат намерение да продължат този проект, както и да промотират компостирането, като начин да се намалят биоразградимите отпадъците, които всеки генерира. Те представляват около 80% от всички отпадъци, които всеки от нас изхвърля. За финала на проект „Еко“, през месец май ще бъде представен филм, за това какво представлява компостирането и как то е лесно приложимо в дома ни.