С молебен за здраве и благоденствие в Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбеляза 43-ия си рожден ден. Специално за празника му в града пристигнаха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий и Знеполският епископ Арсений, съобщават от Старозагорска митрополия.

„Вседушевно благодаря на Бога за тази велика милост и човеколюбие, за Неговата любов към мене грешния и недостойния за призива му да приема катедрата на моя духовен отец блаженопочиналият Старозагорски митрополит Панкратий. Привилегия беше да тръгна с неговите молитви по пътя на кръстоносното монашеско поприще. Изказвам благодарност на Пловдивския митрополит Николай, който пръв ми подаде ръка, на служителите, епархиотите и поверените ми от Бога чада за това, че повярваха в моето смирение. Благодаря на представителите на държавната, съдебната, законодателната и изпълнителната власт, както и на дипломатическия корпус на страната ни в Одрин и Истанбул, за доверието и духовната им грижа да обгрижваме българските енории там, защото те са съществуващи и ще пребъдват. Изказвам и огромна благодарност на членовете на Свeтия Синод на БПЦ и най-вече за отеческата и бащинска грижа на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит“, каза в словото си митрополит Киприан.

Пловдивският митрополит Николай го поздрави от името на членовете на Светия Синод и му пожела благоденствено и мирно житие, здраве, спасение и във всичко благопреуспяване.

Сред гостите на владиката бяха още областният управител Гергана Микова и нейните заместници, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров,кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинският съвет в Стара Загора Таньо Брайков, ръководители на държавни органи и институции, на фирми, на организации, архийерейски наместници, свещенослужители и други.

Киприан бе избран за Старозагорски митрополит на 11 декември 2016 година в Синодалния параклис в София. Една от първите спирки на новия митрополит по пътя на неговото интронизиране и въдворяване, което се състоя на 17 и 18 декември 2016 година в Стара Загора, бе родният му Казанлък. Митрополит Киприан е първият духовник от Казанлъшка духовна околия, който стига до този висок духовен сан през последните десетилетия.

Последната новина, свързана с неговата мащабна дейност, е, че с решение на Св. Синод за втори път митрополит Киприан ще води делегацията в Йерусалим, която по традиция носи Благодатния огън от Божи гроб. Този път огънят ще пристигне пред Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора.