Какво решиха за ваксината на "АстраЗенека"

Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина.
Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на пресконференция след заседание на Националния ваксинационен щаб. На срещата с медиите присъства и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
"Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер" - не по-рано от 84 дни от първата доза на "АстраЗенека". Тогава ваксинацията ще се счита за завършена", каза още Ангелов.
"Лица, заболели от COVID-19, могат след 1 доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина да се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата", каза още министърът в оставка.
На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви:
"Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели”.
По думите му тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.
Костадин Ангелов уточни, че няма данни на ниво на ЕС за тромбози след втора доза на "АстраЗенека".

VESTI