
Последният хит в модерното кулинарно изкуство се оказаха градинските теменужки, известни още с името виоли. Освен за оформяне на красиви цветни оазиси в парковете, тези пъстри и жизнерадостни цветя, се оказват хит в приготвянето на пролетните салати. Те не само придават екзотичен и интересен външен вид на ястието, но и са много здравословни, отбелязват специалисти в бранша. Ядливи са цветовете на теменужките – както на едрите градински видове, така и на дребните горски растения. Те имат сладък и деликатен аромат. Освен за апетитни салати, теменужките са чудесни за направата на различни десерти – кремове, торти, желета и конфитюри, влизат в състава и на напитки.

Известно е, че теменужките са съюзник срещу рака, както и, че са с високо съдържание на витамин С.
Ядливи цветя, освен теменужките, са също бегониите от вида тубероза – ядливи са само хибридните видове. Вкусът е кисел и свеж, наподобяващ лимон. За ядене стават също цветовете на гладиолите. След като леко се задушат, те могат да влязат в състава на салати или сосове. За свежи салати, със сладък вкус и лек приятен аромат, са и цветовете на ружата.
Ядливи са също цветовете на глухарчето, детелината и лавандулата. От листенцата на хризантемата може да си приготвите чай, а захаросаните бели хризантеми са предпочитана декорация от много сладкари при приготвянето на сватбени торти.
Специалистите кулинари предупреждават, че хората с дихателни проблеми трябва да бъдат много предпазливи, когато консумират цветя, защото цветният прашец е силен алерген. Също така, не трябва в комбинация с ядливите да се поставят и неядливи цветя, колкото и да са красиви, защото гостите могат да се объркат. Не бива да се използват за ядене и цветя от парковете и цветарските магазини, защото са обработвани с различни химични препарати.

Gplqqi преди 2 години
Gplqqi преди 2 години