Дойде пролетта, а с нея едно усещане, което често определяме като „пролетна умора“.
Много хора се чувстват изморени или отпаднали в определен момент през деня. Липсата на енергия може да повлияе на ежедневните ни дейности и да ни направи по-малко продуктивни.
Може би не е изненадващо, че видът и количеството храна, която консумираме, има съществена роля за определяне на енергийните нива през деня.
И въпреки че всички храни ни дават енергия, някои от тях съдържат хранителни вещества, които биха могли да помогнат да увеличим енергийните си нива и да запазим бдителността и фокуса си през целия ден.
Бананитe са една от най-добрите храни за енергия. Те са отличен източник на сложни въглехидрати, калий и витамин В6. Ако сте обърнали внимание, често спортисти в почивките си консумират по няколко хапки банан.
Мазните риби като сьомга и риба тон са добри източници на протеини, мастни киселини и витамини от група В, което ги прави чудесни за всяка диета. Порция сьомга или риба тон осигурява препоръчителното дневно количество омега-3 мастни киселини и витамин В12. Доказано е, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалителните процеси в организма, които често са причина за умора.
Кафявият ориз е много питателна храна. В сравнение с белия ориз той е по-малко обработен и има по-голяма хранителна стойност под формата на фибри, витамини и минерали. Половин чаша (50 грама) кафяв ориз съдържа 2 гр. фибри и осигурява голяма част от препоръчителния дневен прием манган, минерал, който помага на ензимите да разграждат въглехидратите и протеините за генериране на енергия. Освен това, благодарение на съдържанието на фибри, кафявият ориз има нисък гликемичен индекс. Следователно това може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да стабилизира нивата на енергия през целия ден.
Сладките картофи, освен вкусни са и прекрасен източник на енергия. Една чаша, (100 грама) сладки картофи, съдържа до 25 грама сложни въглехидрати, 3.1 грама фибри. Освен това са и източник на витамин А.
Кафето може да е първото нещо, за което се сещате, когато изгубите енергия. Стимулиращият ефект на кофеина ни кара да се чувстваме бдителни и концентрирани. Но все пак бъдете внимателни, не е препоръчително да се консумират над 400 mg кофеин или около 4 чаши кафе на ден.
Яйцата са чудесен източник на енергия, тъй като са пълни с протеин. Освен това те са богати на витамини от група В, които помагат на ензимите да изпълняват своите роли в процеса на разграждане на храната за енергия.
Тъмният шоколад има по-високо съдържание на какао от обикновения или млечния шоколад. Доказано е, че антиоксидантите в какаото имат много ползи за здравето, като например увеличаване на притока на кръв в тялото. Този ефект подпомага доставката на кислород до мозъка и мускулите, което подобрява тяхната функция. Това може да бъде особено полезно по време на физически упражнения.
Сега изберете как да преборите пролетната умора и да бъдете адекватни и енергични през деня.
Интернет