Голяма задушница през 2022 година е на 26 февруари, събота, ден преди Месни заговезни. Тя е първата от трите големи задушници, които християнският свят отбелязва през годината. Нарича се още Месопустна или Задушница преди Големия пост. Следващият ден - Месни заговезни, е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо.

На Задушница отдаваме почит към мъртвите и винаги е в събота, защото в седмичния празничен цикъл Църквата е определила съботата за ден на покойните.

Голяма Задушница се нарича още Вселенска, защото се споменават и починалите в самота без близки и тези от внезапна смърт по време на пътешествия, бедствия, при пожари, от глад и от студ. В църквите се провеждат специални панахиди, с което се почитат загиналите ни близки. Раздава се варено, подсладено жито, хляб и вино, може да се прибавят дребни сладки и соленки. Житото символизира Възкресението, хлябът и виното напомнят за Христовата жертва за нас, хората.