Вчера (22 март) бе направена символичната първа копка по обновяването на водоснабдителната мрежа в община Казанлък. Начинанието благослови Старозагорският митрополит Киприян, в присъствието на кмета Галина Стоянова и управителят на ВиК-Стара Загора инж. Румен Райков.
„Във връзка с реконструкцията, ще се наложи спиране на водоподаването в зоните, където ще се работи. Това ще създаде известни неудобства на гражданите, но това няма как да се избегне. В сайта на ВиК, в раздела за аварии и ремонти, се публикува актуална информация, там казанлъчани могат да виждат ежедневно - къде и в какъв часови интервал ще се работи и за колко време ще бъде спирано водоподаването“, информира инж. Станислав Христов, началник на Експлоатационен район Казанлък при ВиК „Стара Загора“.
Стойността на проекта за реконструкция на ВиК-мрежата в общината е 40 милиона лева. В Казанлък ще бъдат подменени над 20 километра водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането на което ще се обособят три зони. Те обхващат градската част западно от Старата река, южно от бул. „Александър Батенберг“ и северно от железопътната линията. Това са зони за управление на потреблението или затворени части от мрежата, в които с точност се измерва подадената и консумираната вода и се следи дебита и налягане.
На този етап се предвижда цялостна подмяна на съществуващите амортизирани етернитови и стоманени водопроводи в трите зони. Ще бъде обновена и близо километър от канализационната мрежа на града, която обхваща съществуващия канализационен колектор Бф400 в кв. „Васил Левски“, по ул. „Севт III“ от ул. „Стара планина“ до бул.“23 пехотен Шипченски полк“, в който заустват отпадъчните води от външния колектор, обслужващ селата Шипка, Шейново, Хаджидимитрово и Крън.
С реализацията на проекта ще се осигури преустановяване на авариите в споменатите градски зони.
С финализиране на строително-ремонтните работи ще бъде възстановена уличната и тротоарната настилки по трасето на водопровода в зоната на изкопа, ще бъдат поставени пожарни хидранти на определени места съгласно строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар.
Така ще се ограничи инфилтрацията в канализационната мрежа, което ще подобри работата на пречиствателната станция за отпадъчнини води.
Проектът включва реализирането на 2 обекта. Първият касае градската част, а вторият предвижда реконструкцията на довеждащия водопровод от водоизточник „Сахране“.