Дъб на  5 века представя България в конкурса „Европейско дърво на годината 2020“

Вековен дъб от Ново село ще представя България в конкурса „Европейско дърво на годината 2020“.

Това съобщават от фондация ЕкоОбщност.

От утре-1-ви февруари започва международният конкурс „Европейско дърво на годината 2020”. Това е инициатива, която вече 10 години разкрива ценността на дърветата не само за жизнената ни среда, но и за нашето културно-историческо наследство и общностен дух, като целта е да призове към повече внимание и грижа за тяхното опазване.

В тазгодишното издание на европейския конкурс,със свои значими и обичани дървета, се включват 16 страни – Белгия, България, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия.

Историите и снимки на техните финалисти са достъпни на интернет страницата на конкурса.

Българският представител е 5 вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село. Дървото спечели националния конкурс „Дърво с корен 2019”, организиран от фондация „ЕкоОбщност”.

В тазгодишния конкурс имаше и казанлъшко участие- 200 годишен чимшир.



„Европейско дърво на годината” протича чрез онлайн гласуване, в което всеки може да се включи и да подкрепи дърветата, чиито истории са го впечатлили най-силно. За целта е необходимо да избере две от тях, след което да потвърди гласа си чрез връзка, изпратена на електронната му поща, за да бъде той зачетен.

Гласуването ще продължи от 1 до 29 февруари на www.treeoftheyear.org.

Резултатите от конкурса и победителят в него ще бъдат обявени официално на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 17 март 2020 г. в Европейския парламент в Брюксел. Дървото, събрало най-много гласове, ще стане носител на тазгодишната титла „Европейско дърво на годината“, а на номиниращия ще бъде връчена оригинална дървена статуетка, която по традиция се предава от миналогодишния на настоящия първенец.


Сред претендентите за европейския приз са Самотната топола в калмикските степи на Русия, която изпълнява желанията на приседналите да починат под клоните й пътешественици и се почита като светиня от местните; Дървото на вещицата в Холандия, под чиито причудливи клони е последният дом на смятаната приживе за вещица Черната Кейт; рядката и ценна скоруша край с. Узовска Паница (Словакия) – самотен спомен от отминалите времена на процъфтявалото в окръга овощарство; Алертонският дъб в парк „Калдерстоунс“ в Ливърпул, за който легендата разказва, че съдиите през Средновековието са заседавали под клоните му, поради липса на съдилище.


„Европейско дърво на годината“ е конкурс, който показва значението на дърветата в природното и културно наследство на Европа, както и важността на екосистемните услуги, които те предоставят. Конкурсът не търси най-красивите дървета, а дърветата с история – онези, които са пуснали корени в сърцата и живота на хората и общността.

От фондация "ЕкоОбщонст" призовават природолюбителите и всички български граждани да подкрепят българския финалист в конкурса, за да заеме достойно място сред тях.