Покрай пандемията и ограничителните мерки много големи вериги започнаха да предлагат промоции и награди в интернет за клиентите си. Това обаче създаде среда за нова измама.
Хакери източват банкови сметки, като организират фалшиви игри от името на големи търговски вериги. За това сигнализират потърпевши, попаднали на офертите за примамливи парични награди.
Сигналите от потърпевши потребители във форумите в интернет са десетки.
„Попаднах на пост в социалните мрежи - да позная какво е числото и ще спечеля 1000 лв. Заинтригувах се”, разказва един от потърпевшите.
Атрактивната награда привлича вниманието на му. Заради работата си предпочита да остане анонимен, но разказва за правилата на играта. Обявена е като „Тест на деня”, а обещанието е за парична награда от 50 до 1000 лв. за всеки познал числото, което се крие в тази цветна холограма. Наградите се раздават уж от името на голяма търговска верига.
„Познах числото, аз бях първият, който беше писал коментар, и те се свързаха с мен на лично съобщение: „Честито, Вие печелите 1000 лв.”
За да получи спечената сума единствено трябва да попълни данните от банковата си карта в този сайт, за който получава линк в съобщението.
Мъжът се усъмнява и решава да провери дали има други печеливши от играта. Оказва, че става дума за измама.
Според експерта по киберсигурност Спас Иванов става дума за класическа фишинг измама, която цели да открадне личните ни данни.
От търговката верига, от чието име се раздават наградите, категорично отричат да стоят зад играта. През последните седмици при тях също постъпват десетки сигнали от потърпевши потребители.
Първа червена лампа за измама трябва да светне още когато ни искат данните от банковата карта, за получим наградата, категорични са от „Активни потребители”.
VESTI