Националният конкурс „Наследници на Дечко Узунов”, организиран от Националното училище по пластични изкуства и дизайн в Казанлък, носещо името на големия художник, привлече 900 деца и ученици от цяла България. Тази година той се проведе за 12-и път под патронажа на областния управител на Стара Загора. Конкурсът бе посветен на 120-годишнината от рождението на големия български художник, който е роден и израснал в Града на розите. През 2019 г. гимназията отбелязва и 50 години от своето създаване.

Малки таланти от цялата страна на възраст от 5 до 14 години се включиха със свои творби в надпреварата за най-добра рисунка. Най-малката участничка, която получи награда, бе 5-годишната Сиана Иванова от Казанлък. Нейна учителка по рисуване е Милена Фотева. Грамоти и предметни награди бяха връчени от името на Старозагорската митрополия, на кмета на Казанлък Галина Стоянова, на омбудсмана Гинка Щерева, на спонсорите на националното състезание и други. Две награди връчи областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която получи картина на казанлъшката художничка Радостина Павлова, заради подкрепата при организацията и провеждането на конкурса.

Две талантливи момичета от Казанлък бяха отличени със специалните награди на кмета на общината Галина Стоянова - петокласничката Златка Чалъкова и седмокласничката Татяна Колева. В първа възрастова група победител е четвъртокласничката Никол Начева от Казанлък, възпитаничка на школа "Арт линия" с ръководител Ваня Запрянова. Във втора възрастова група победител е Севинч Еминова, в пети клас, от Кърджали.

По повод годишнината от рождението на Дечко Узунов и празника на Художествената гимназия за втори път галерия "Ателието" присъжда награда в националния конкурс "Наследници на Дечко Узунов". Тази година наградата на галерията е за Радост Гугушева ученика СУ "Екзарх Антим I".