21 нови случая на варицела, заболели има и в община Казанлък

353 случаи на остри респираторни заболявания за периода 27 януари – 2 февруари, отчита Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Болните с настинки са два пъти повече от регистрираните през предходната седмица, когато са били 173. Тенденцията на увеличение на болните наложи и обявяването на грипна епидемия в цялата област Стара Загора от 30 януари до 6 февруари. В седемдневния период до 2 февруари е отчетено ниво на заболеваемост от 255 на 10 000 души население. Според доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пикът на остри респираторни заболявания е бил точно през миналата седмица, когато много области обявиха грипна епидемия и съответно грипна ваканция за учениците.

РЗИ е регистрирала и 58 случая на заразни заболявания, при 37 за предходната седмица. Най-голям е броят на заболелите от варицела – 34, от Стара Загора, Казанлък, казанлъшките села Овощник, Хаджи Димитрово, Голямо Дряново, Горно Черковище, Дунавци, Бузовград и старозагорското село Хрищени. Те са с 21 повече спрямо периода 20-26 януари, а по категория случаите са класифицирани като вероятни.

10 са заболелите от скарлатина, като отново тук има регистрирани случаи от община Казанлък – в Казанлък и село Долно Изворово. Третото населено място е областинят център Стара Загора. Епидемичен паротит – 1 потвърден случай е установен в село Розово.

4 са болните от ротавирусен гастроентероколит, които са в Стара Загора, селата Шейново, Горно Черковище и Тулово. По категория случаите са класифицирани като потвърдени.

Вирусен хепатит в община Казанлък не е регистриран, всички 9 случая за седмицата са в други населени места на Старозагорска област.