За първи път на открита сцена на язовир „Копринка", близо до древния тракийски град Севтополис, на 4 септември 2021 г. ще бъде представена операта Турандот“, като част от програмата на 16-ите Празници в Долината на тракийските царе. На 5 септември ще звучи музиката на Стинг в концерта STING THE OPERA, а на 6 септември под звездите ще бъде представена танцовата драма „Нестинарка“. Събитията са обединени в духа на тракийските празници под заглавието „На брега на древния Севтополис“. Спектаклите са на Държавна опера – Стара Загора.


Празниците в Долината на тракийските царе '2021 започват на 24 август и продължават до 6 септември. Официалното откриване с връчването на наградата на името на проф. Александър Фол ще бъде на 3 септември от 20.30 ч. Тази година публиката на открита сцена до Тракийската гробница в парк „Тюлбето“ ще има възможността да се потопи в атмосферата на древнотракийската култура със спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“.

Наред с изложби, библиотека на открито, арт работилница, бодиарт, празничната програма на 16-те Празници в Долината на Тракийските царе ще предложи още разнообразни културни преживявания, които ще бъдат с вход „свободен“ за жителите и гостите на Казанлък.

На 25 август гостува Теодосий Спасов с авторски проект, а на 26 август основателката на камерен ансамбъл "Йоан Кукузел" Таня Доганова Христова ще представи своята книга за историята и създаването на хора. Следва музикална програма с участието на казанлъшките хорови формации Смесен хор " Петко Стайнов" при НЧ „Искра-1860” с диригент Младен Станев и Смесен камерен хор "Севтополис" при НЧ "Възродена Искра – 2000" с художествен ръководител Дора Кошева.

Вечерта в четвъртък в Музея на фотографията е традиционната среща на клуб "Киномания", а от 20.30 часа ще започне прожекцията на музикален филм.

"Спомен за Тони" е събитието, което ще събере всички приятели, колеги, съмишленици на Антонина Стойнова - музикант, общественик, дългогодишен културен деятел в нашия град, която ни напусна преди 10 години. Събитието ще се състои в Музея на фотографията от 18.00 часа на 27 август.

На 1 септември в уютната атмосфера в двора на "Алиоловата къща" ще се проведе гала - концертът на лауреатите от националния конкурс "Магията любов". Той включва награждаване както на автори на поетични творби, така и на песни с любовна тематика. Тази година в конкурсната програма участват бардове от цялата страна. Входът е свободен.

На 5 септември в двора на ЛХМ "Чудомир" от 11.00 часа ценителите на стойностната музика могат да се насладят на концерта на дуо „Карагеоргиеви“. Неделното матине със заглавие "Закуска на тревата" включва популярни пиеси, джазови стандарти и авторски произведения, изпълнени от Цвета Карагеоргиева - саксофон и Николай Карагеоргиев - китара. Двамата музиканти са възпитаници на музикалната академия в Цюрих - Швейцария и са сред най- търсените млади инструменталисти в България.
Предварителната продажба на билети за събитията от „На брега на древния Севтополис“ започва от 27 юли на касата на Билетния център в Културно-информационния център на ул. „Искра”№ 4.