Време за готвене, време за празници и конкурси

Време за празници, време за готвене и за "вкусни" конкурси - така може да се нарекат първите месеци на новата година, когато зимата предразполага човек да остане по-дълго край печката, да експериментира в кухнята или да опитва характерни за различните краища на България ястия. Традициите, които се съхраняват в населените места у нас, привличат гости отвсякъде и превръщат зимните дни в неповторими преживявания.

Търси се най-добрата традиционна домашна супа

За всички, които имат възможността да го правят, за столичани и за казанлъчани, установили се в София, идва ред на едни от най-атрактивните конкурси – за най-добра традиционна домашна супа. Кулинарното състезание има идея да покаже коя е любимата супа на българите и се е превърнала в родова традиция. Конкурсът ще се проведе на 25 януари от 12.00 часа на Женския пазар в сотлицата. Рецепти от старите домашни книги ще се превърнат в кулинарни изкушения. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник трябва да приготви ястието си. Допуска се използването само на естествени съставки. Ще има жури – оценител, а посетителите на Фермерския пазар ще могат да опитат творението на победителя.

Празникът на сланината и греяната ракия ще се проведе за 10-и път в Априлци

Тази година празникът е на 22 февруари и събира хората на площада в центъра на града.Той е организиран за първи път през 2011 година с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор. Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабината гозба”, приготвена от 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук, приготвена в „големия чорбаджийски тиган”.

Пети фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“

Празникът, който има и конкурсен характер, събира местни жители и гости в село Бабово, община Сливо поле, област Русе. Той ще се проведе на 22 февруари 2020 г. от 11.00 часа на площада пред читалището. На празника всеки може да се включи в конкурсите „Най-вкусна зелева чорба“, „Най-блага греяна ракия“, „Най- автентична старовремска софра“, „Най-напет юнак“ и „Най-лична мома“. За пета година домакините ще дадат възможност гостите и участниците да опитат традиционните за Бабово греяна ракия и зелева чорба, приготвена от юнаците в „Юнашки тиган“ по рецепта, завещана от баба Ханджийка.

„Фършанги 2020” представя кулинарната гордост на банатските българи

На 22 февруари 2020 г. улиците на с. Бърдарски геран, община Бяла Слатина, ще се изпъстрят от красотата на многобройните маскирани хора, които бъдат гости на Международния карнавален фестивал с интересното име „Фършанги”. Съвместно с фестивала се организира и занаятчийски базар, на който се предлагат традиционни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски изделия. Началото на празника е в 10.00 часа в читалището на населеното място, след което започва пъстроцветното шествие.

Кулинарен фестивал „Родопска угодия“ в Девин

Месец след Бърдарски геран, емоциите се прехвърлят в Девин, който става домакин на кулинарния фестивал „Родопска угодия”. Фестивалът се провежда за втори път и тази година е от 20 до 22 март. Майстори готвачи от ресторанти в Девин и близките населени места ще покажат пред публиката своите кулинарни умения в приготвянето на традиционни гозби по стари домашни рецепти. Фестивалът ще даде възможност на възпитаници на кулинарни школи и училища от страната да покажат своите умения в приготвянето на традиционни родопски ястия и да бъдат оценени и отличени от експертно жури. Фестивалът е атрактивно шоу, в което кулинарното изкуство се съчетава с музика, танци, забавления и различни атракции за участниците и гостите на фестивала сред уникалната природа в Родопите.