Виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов гостува на Казанлък с фотоизложбата „Антарктида“. Тя ще бъде открита на 4 ноември от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и ще остане на вниманието на посетителите до 18 ноември.

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Разработва свой собствен, уникален стил на свирене. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които Музикалните състави на Българското Национално Радио, Хор „Мистерията на българските гласове”, Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, с Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Казуми Ватанабе и други известни музиканти. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу ”Riverdance”. Заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в проекта „Балканска треска“, представен съвместно с Лондонски симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничен оркестър на БНР и Македонска филхармония.

През 1995 г. списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа.

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми и театрални спектакли. Работи с имена, като Енио Мориконе и Карло Селиото. Носител на много награди. През 2011 год. получава най-високото отличие на Министерството на културата “Златен век”. Носител на орден “Кирил и Методий – първа степен с огърлие”, „Артист на ЮНЕСКО за мир“ през 2015 и още редица престижни български и международни отличия.

Изложбата „Антарктида“ запечатва пътуването на Теодосий Спасов и китариста Християн Цвятков до Антарктида. От стотиците кадри са избрани 27, които да разкажат по най-запомнящ се начин за това вълнуващо преживяване.