На сцената си подават ръка оперната традиция и модерността. Режисьорът Славчо Николов се отнася с респект и уважение към благодатната творческа задача за поставянето на една от най-зрелите творби на великия Джузепе Верди - "Бал с маски", която ще покажат на старозагорската оперна сцена на 20 септември.
Сценичната визия на спектакъла на „Бал с маски“ умишлено е пренесена в края на 19 век – в епохата, когато започва индустриалната революция и настъпват промените в социално-икономическите отношения на хората. Епохата на разместване социалните пластове, върху които стъпва и нашето съвременно общество.
Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе се фокусира върху тайната любов между Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. „Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера. И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В действителност повечето периоди от нашия живот са покрити от някои въображаеми маски, за да ни предпазят от възможни бедствия. А цветовете винаги ни разказват историята…”, сподели той
И режисьорът, и художникът обръщат специално внимание на образа на Улрика като загадъчна ключова фигура в развръзката и символ на духовността с мисия и пророчески поглед в бъдещето. Диригенти са участници в Международния майсторски клас за дирижиране Ралф Галери-САЩ, Дейвид Спиро-САЩ, Арно Перие – Франция, Гай Дейвид – Великобритания, Матей Поп-Румъния.
В спектакъла зрителите ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в главните роли. В ролята на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов. В ролята на Амелия е сопраното Емилия Джурова. Ролята на Ренато ще изпълни Александър Крунев, Оскар ще бъде Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Дякова. Участват още Емилия Иванова, Костадин Якшев, Христо Иванов, Игнат Желев, Живко Добрев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова, концертмайстор Емил Шейтанов.
До края на месеца на старозагорската оперна сцена ще има още едно представление. На 24 септември ще бъдат показани едновременно две заглавия – „Селска чест“ на Маскани и танцовият спектакъл „Лейди Джен“, в които също ще участват диригенти от майсторския клас, под ръководството на водещия – маестро Деян Савич.