В обектива на Кольо Пейчев: Еротичният балет и още нещо...

На 20 септември от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства се открива поредната респектираща и вдъхновяваща изложба – тази на фотограф-художника Кольо Пейчев. Изложбата със заглавие „Еротичният балет и още нещо...“ показва непознати, поне за мнозина негови съграждани, страни от таланта на доайена на днешните казанлъшки фотографи. Поредната интересна експозиция ще заинтригува почитателите на фотографското изкуство, които не пропуснаха нито родопските шарки на Цончо Балканджиев, нито венецианските отражения на Рикардо Дзиполи, нито докосващите човешката сетивност корени на Ивелина Берова. На дневен ред идва изпълненият с еротика балет на Кольо Пейчев.


Фотограф-художникът Кольо Пейчев е роден през 1936 година и е педагог по професия. С фотография се занимава от 13-годишна възраст. Преминал е през всички стадии на професията – фотолаборант, фотограф, преподавател. Участвал е в множество национални и международни пленери и конкурси и е носител на редица награди и отличия. Най-високата професионална и творческа титла фотограф-художник защитава през 1979 година.


Дълги години Кольо Пейчев завежда Отдела за научна фотодокументалистика към Тракийския университет в Стара Загора. Занимавал се е с изработването на репродукции на картини, скулптури и графики за архива на старозагорската Художествена галерия. През 1989 година създава представителния фотоалбум на град Стара Загора. Достигнал е забележително майсторство в черно-бялото ръчно копиране, което прилага и до днес.


Кольо Пейчев има над 20 самостоятелни изложби, в които най-вече присъстват портрети, пейзажи и репортажни черно-бели снимки. Основните му теми са балетът, микросветът на камъка, дървото, хлябът, земята, снегът, а напоследък и цветята, но с цветна техника.


През 2007 г. Кольо Пейчев открива свои изложби в Кармел, Калифорния, и в Стара Загора. През 2009 - в Лондон и ... Хасково. През 2010 - в Никозия и Ларнака, Кипър, и в Казанлък. През 2011 прави поредното си представяне в Стара Загора – в галерия “Арт площад”.
През 2012 г. има пет самостоятелни изложби - „Чайната” в София, на Празника на цветята във Вършец, следват Бургас, Варна, Раднево. През 2013-а казанлъшкият фотограф се представя в Гълъбово и в зала „Байер“ - Ст. Загора.


Бил е председател и член на жури на фотографски конкурси в страната.