15 са спектаклите, които са включени в конкурсната програма на 13-тото издание на Международния куклено – театрален фестивал „Пиеро”. Той ще се проведе от 23 до 29 септември на седем сцени в Стара Загора, като с провеждането на феста са се включили всички културни институции в Града на липите. Участниците са селектирани от над 65 кандидати от чужбина и страната. По думите на директорът на старозагорския куклeн театър Дарин Петков (на снимката със своята заместничка Татяна Калчева), след пандемията има истински бум на кандидати за феста и никога през годините не са получавали толкова много заявки за участие. От тях българските трупи са четири, еднин от спектаклите е копродукция на България, Германия и Люксембург. Чуждестранните трупи са от Италия, Израел, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Норвегия и Чехия.
Над 300 са участниците в представления и съпътстващи прояви. Има много гости, импресарии, сценографи, директори и мениджъри на театри.
В 13-тото издание на „Пиеро” броят на всички събития– представления, изложби, майсторски клас, представяне на книги, кинопанорама и джазов концерт на Даниела Белчева са общо 30. В извънконкурсната програма са включени 7 спектакъла. Един от тях е премиерата на Старозагорския куклен театър - „ Честен кръст“. Режисьор е младият Цвети Пеняшки, преводът е на Любов Костова, музиката е на Милен Апостолов, сценографията е на Ясмин Манделли. Отделно в извънконкурсната програма Старозагорският куклен театър ще представи още две свои постановки за възрастни- „Хотел“ и „Завод“. По традиция театърът на домакините не участва в конкурсната програма. Чуждестранните трупи извън конкурса са от Сърбия и Унгария.
Първият ден на „Пиеро“, 23 септември, ще започне с тридневен майсторски клас/анимационна работилница на КОМПОТ колектив, който ще се провежда в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. КОМПОТ колектив ще предостави монтиран видеоклип с резултатите от творческия процес. На тема анимация пак там е и второто събитие на Фестивала- двудневната Анимационна кинопанорама, която ще бъде открита от проф. Надежда Маринчевска, селектирала 15 съвременни български анимационни филма. Специален гост ще бъде Теодор Ушев, който в рамките на кинопанорамата ще представи филма си „Физика на тъгата“ (по едноименното произведение на Георги Господинов), получил най- голямата награда в света на анимацията: „Кристал“ от Фестивала на анимационното кино в Анси, Франция. Теодор Ушев е член на академията на наградите Оскар.
Официалното откриване на фестивала е на 23 септември, от 13 ч. в Художествената галерия. Церемонията ще бъде последвана от откриването на изложбата сценография и плакат на Мариета Голомехова и Люба Томова „Отвътре/Отвън“. Половин час преди това, в малката зала на галерията, ще бъде открита още една изложба- „Картини от камъчета“ на покойната Вера Доньо Донева.
Веднага след това започват спектаклите – „Кралят Елен“ на Куклен театър Сливен, в Културен център Стара Загора, от 15 ч; „Къщата“ на Малко Театро, Будапеща – Регионална библиотека „Захарий Княжески“, от 17 ч. ,“Честен кръст“ премиера на Държавен куклен театър Стара Загора, в салона на театъра, от 19 ч.
Режисьорът Явор Гърдев също е със специално участие на тазгодишното издание на „Пиеро“. В последния ден, 29 септември той ще представи книгата „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира.“ Гърдев е автор на предговора на изданието, което изследва гения на един от най- знаменитите, обсъждани и признати от света руски режисьори – Кама Гинкас.
Международното жури на тазгодишното издание на „Пиеро“ е с председател д-р Ина Божидарова, драматург, автор и преподавател. Ката Чато е куклен режисьор и културен мениджър от Унгария, Катарина Кокутар е театрален критик, преподавател и културен мениджър от Словения. Силва Бъчварова е куклен сценограф и преподавател, а мъжът в състава е световно известният музикант, композитор и художник Николай Иванов- ОМ.
Наградите, както на всяко издание, са за най-добър спектакъл; за режисура; музика; сценография; експериментални нови форми; за мъжка и за женска роля. Традиционно д-р Валентин Стоянов в памет на баща си Коста Вълков, един от основателите на Старозагорския куклен театър също дава награда за най-добър спектакъл. Награда ще присъдят и младите театрални критици.
Статуетката на Пиеро, която се връчва на победителя, и дело на покойния вече художник-сценограф и скулптор Емил Иванов.
„Благодаря на общността на Стара Загора, благодаря на всички културни институти на нашия град, че предоставиха сцените си и обслужването на представленията,- каза на брифинг директорът на Кукления театър в Стара Загора и главно действащо лице на мащабното събитие Дарин Петков.- Това са Държавна опера Стара Загора, Културен център Стара Загора, Художествена галерия Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Кнажески“, Къщата на арх. Димов, Народно читалище „Климент Охридски“, ДТ „Гео Милев“. Сред партньорите са още Национален фонд Култура и АКТ- УНИМА България“.
„Ние сме абсолютно готови да посрещнем гостите, артистите, почитателите на нашето изкуство, допълни зам.директорът Татяна Калчева“. – Има още много любопитни и полезни инициативи, за които можете да се информирате подробно чрез плакати, афиши, на сайта на театъра. Пълната програма може да разгледате в онлайн каталога на фестивала https://bit.ly/451oxcD
Организатори на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ са СНЦ „Пиеро“, Държавен куклен театър, Община Стара Загора, Министерството на културата, с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.