Русалина Мочукова с дебют като Тоска в едноименната опера На 4 юни от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора меломаните отново могат да видят операта „Тоска” от Джакомо Пучини. Всички, които познават и ценят солистите на операта ни, очакват отдавна появата на талантливото сопрано Русалина Мочукова като Флория Тоска. Тя подготвя тази роля във времето, в което талантът и е в разцвета си. Специално за нея Денис Иванов създаде нови, прекрасни солистични костюми.
В постановката тенорът Георги Динев отново ще се превъплъти в една от своите най-силни роли – на художника Марио Каварадоси. Барон Скарпия ще бъде Александър Крунев, който безапелационно е считан от познавачите за един от най-добрите български интерпретатори на сложния и богат образ. Спектакъла ще дирижира Арно Перие. Режисьор е Огнян Драганов, сценична адаптация е на Тодор Демеров, диригент на хора е Младен Станев. Участват още Вокална формация към ДЮСОБ“ Маргаритки“, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”, оркестърът и хорът на Държавна опера-Стара Загора.
За първи път у нас „Тоска“ се представя от Софийската народна опера през 1925г. под диригентството на Юрий Померанцев в сценична постановка на Хр. Попов.
В Стара Загора премиерата на операта „Тоска” е на 18 декември 1937 година. Диригент е Петър Спиридонов, режисьор Стефан Македонски, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. Следват премиери през 1945, 1954, 1965, 1977, 1984, 1989, 1992. Последната от тях е на 1 юли 1998 г. – диригент Недялко Недялков-гост, режисьор Нина Найденова, художник Радостин Чомаков, хормайстор Емил Минев.
Вдъхновен от изпълнението на прочутата театрална актриса Сара Бернар в ролята на Тоска от едноименната пиеса на френския драматург Викториен Сарду, Джакомо Пучини решава да напише опера. Годината е 1889. Точно 10 години продължава подготовката за „Тоска”, но Пучини не се отказва от намерението си, независимо от съпътстващите трудности. Междувременно написва своята опера „Бохеми”. Пучини възлага на либретистите си Джакоза и Илика написването на текста на бъдещата опера и двамата опитни театрали преработват петактната драма в либрето от три действия. Сам Викториен Сарду по-късно признава, че либретото въпреки съкращенията, пресъздава почти изцяло съдържанието на драмата, като дори я прави по-напрегната и въздействаща. През лятото на 1898 г. четиридесетгодишният Пучини започва усилена работа върху операта „Тоска“. След по-малко от година и половина той я завършва. Първото представление на „Тоска“ е на 14 януари 1900 г. в театър „Констанци“ в Рим и преминава с огромен успех. Още същата година спекакълът се поставя в Лондон и Париж, а след това и във всички оперни театри на света.