Родолюбиви казанлъчани издигнаха паметна плоча на въстаника Стефан Почеков, откриването е утре

Паметна плоча на казанлъчанина Стефан Почеков, участник в Априлското въстание, сражавал се в четата на Тодор Каблешков и загинал едва на 26 години, е издигната в Казанлък. Идеята е на Инициативен комитет от родолюбиви казанлъчани, начело с общественика Недялко Пъков, и състав Марияна Ибришимова – Петрова от ИМ „Искра“ и инж. Стефан Папукчиев, директор на МФСВИ. Комитетът събра 685 подписа в подкрепа на идеята и внесе предложението в Община Казанлък. След необходимото съгласуване на проекта, инициативата за поставяне на паметна плоча бе подкрепена от Общинския съвет на Казанлък. И стана факт, за родолюбивата слава на Казанлък и за памет на един от неговите достойни синове.Официалното откриване е утре, 1 ноември – Деня на народните будители. Плочата се издига в памет на забравените от днешните поколения герои от Казанлък и по случай 140 години от Априлското въстание, която годишнина България официално чества през пролетта.


Панихида в памет на героите Стефан Почеков, Георги Търнев, Найден Попстоянов, Тодор Каблешков и Никола Караджов ще бъде отслужена в църквата „Света Троица” от 10.30 часа. Тържественото откриване на паметната плоча ще се състои от 11.30 часа на бул. „Розова долина“ 3, вход „Г“. С този знак ще се възстанови паметната плоча на казанлъшкия комита, поставена на родната му къща на ул. „Ангел Кънчев“ 9, която била съборена, а паметният знак така и не е намерен досега. Новата плоча е изработена от черен гранит.


Стефан Почеков е роден в Казанлък през 1850 година. Съосновател е на Ученолюбива дружина „Искра“ и председател на настоятелството й през 1874 година. Работил е като учител в родния си град и е другарувал с Петьо Ганин, сподвижник на Васил Левски. Срещал се е в село Шипка с апостолите на Априлското въстание Панайот Волов и Тодор Каблешков. После става учител в Клисура. Включва се в подготовката на Априлското въстание, развива активна революционна дейност и се записва във войската на IV Пловдивски революционен окръг. Сражава се на позицията „Зли дол“. След потушаване на въстанието в Клисура, се прехвърля в Копривщица и се включва в четата на Тодор Каблешков. На 30 април 1876 година четата потегля за Троянския Балкан. След тежки преходи и сражения, въстаникът от Казанлък пада убит на 8 май 1876 година при село Чифлик.

Средствата за изработване и поставяне на паметната плоча на Стефан Почеков са осигурени от дарения.

На снимката: Паметникът в чест на Тодор Каблешков. Поставен на гробовете на убитите въстаници от 1876 г. - Георги Търнев и Стефан Почеков. Намира се на 250 м южно от хижа „Хайдушка песен“