Дългоочакваната премиерата на балета „Спящата красавица” от Пьотр Илич Чайковски ще се състои на 16 и 23 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Чайковски, и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър в Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви. „Спящата красавица” е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности.

Хореографията на балета, постановка на Старозагорската опера, е на Мариус Петипа, постановка и режисура - Андрей Босов, Русия, асистент хореограф - Силвия Томова. На диригентския пулт е Владимир Бошнаков, сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите - на Мария Блажева. Балет и оркестър на Държавна опера - Стара Загора.


Солисти:
16 април - Анелия Димитрова, Каито Такахаши, Мартина Префетто, Франческо Бориело, Томоки Ишиго, Акари Мориматсу и др.
23 април - Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Клара Ферер, Ромина Славова, Фиорди Лоха, Кодзуе Донака и др.