Песни и композиции от Албания и Косово представят на старозагорската оперна сцена на 23 ноември. Проектът „Suonos Albanicus“ дава представя образци на културата в Албания и Косово, традиционна градска народна песен, обработена съвременна музика.
Ансамбълът вече има изграден профил с национални и международни изяви. Репертоарът на изпълнителите, освен класическата традиция, обхваща различни жанрове, вариращи от традиционните албански песни до съвременни музикални стихове, изпълнени с един специален вкус.
Беса Лугичи е добре познат изпълнител от екипа на Старозагорската опера.
От самото начало публиката в различни страни беше впечатлен от нейния красив и култивиран глас, вроден усет за музикална линия, nayrale legato и естетическа интерпретация, както е определена от журито международен в международния конкурс „Елена Николай“, където Беса получи наградата Гран При.
Беса Лугичи има в репертоара си Дона Елвира от "Дон Жуан" (Моцарт), Лаурета "Джани Скики" (Пучини), Мими от "La Boheme", Лиу от "Турандот" (Пучини) и Лучия от "Лучия ди Ламермур" (Г. Доницети), Виолета Валери "Травиата" (Верди), През 2019 г. дебютира в ролята на Таис от едноименната опера на Масне в Гданск, Полша, както и в ролята на Инес от операта “Африканката” от Майербер. Участва с концертни рецитали в Люксембург, Скопие, Белград, Хърватия, Прищина и Лондон, Рим, Милано, Пиза, Неапол, Торино, Токио, Мюнхен, Париж, Амстердам, Тирана,
Лондон, Загреб, София, Полша и др. Беса Лугичи учи във Факултета по изкуства в Прищина при проф. Ахмет Дергути и продължава обучението си при проф. Мария Муратовска във факултета по Музикално изкуство в Скопие.
Ансамбълът SUONOS ALBANICUS Началото на формацията е поставено през 2000 г. по инициатива на няколко изявени студенти от Университета по изкуства в Тирана. Всеки от тях се откроява с виртуозна изпълнителска техника и собствен индивидуален стил. През годините усъвършенстват своето майсторство в различни реномирани академии по изкуствата в Европа. Това им позволява да съчетават финото звучене на камерния ансамбъл с традиционното албанско музикално изкуство. С многобройни участия в Албания и в чужбина, те продължават да поддържат уникална отдаденост на камерна музика.