Вероятно са над 40 всички книги, които е издала досега една от известните казанлъчанки и радетелки за запазване историческата памет на града – Лилия Димитрова.

На 24 октомври тя ще представи последната си творба – „Забравени страници от семейния архив”. Събитието ще бъде съпътствано с богата фотоизложба от семейните албуми, които племенницата на Чудомир ревностно пази.

Представянето на книгата и фотоизложбата е на 24 октомври от 17.30 часа в ЛХМ „Чудомир”. Организатори на събитието са Музеят на фотографията и музей „Чудомир”.

Лилия Димитрова е внучка на Георги Христов Чорбаджийски, един от създателите на патриотичното Дружество на запасните подофицери в Казанлък и племенница на писателя, художника, хумориста Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Работила е като учителка, а на 67 години влезе в любопитните рубрики на вестниците като най-възрастната студентка, защото тогава се записа да учи „Богословие” във Великотърновския университет. Известната казанлъчанка е автор на книги със стихове, с детски пиески, пътеписи, краеведски изследвания. Преди 4 години, по случай своя 80-и рожден ден, тя представи книгата си „България над всичко”, посветена на създаването и живота на Дружеството на запасните подофицери в България и в Казанлък.

За своя принос в опазване и популяризиране на културното и историческо наследство на града и региона през 2014 година Лилия Димитрова бе удостоена с "Вписване в Почетната книга на Казанлък".