На 21 май от 19 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора, ще оживее едноактната камерна опера "Двамата свенливци" по музика на големия италиански композитор Нино Рота.

Спектакълът е съвместна продукция на Старозагорската опера и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Аранжиментът за камерен оркестър е на Виктор Крумов и Мирослав Георгиев, които ще дирижират спектаклите. Режисьор е Огнян Драганов, сценографията е на Венцислав Петров, костюмите са на Теодора Джамбазова. През последните години Държавна опера - Стара Загора, приоритетно включва в програмата си спектакли и концерти, специално подготвени с участието на ученици от НУМСИ „Христина Морфова” - Стара Загора, и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров” - София.

Едноактната комична опера "Двамата свенливци" е създадена като радиопродукция през 1950 г. Първото ѝ изпълнение в ефир било осъществено на 15 ноември 1950 г. под диригентството на Маестро Франко Ферара. Първата оперна постановка била в Лондонския Клуб театър "Скала" на 17 март 1952 г. Действието се развива в малък квартал в периферията на един модерен град, в средата на миналия век.