Маратон на четенето започва  в Казанлък Маратон на четенето започва в Казанлък. Проявата вече е традиция за общинската библиотека "Искра" и е посветена на 23 април – Световният ден на книгата и авторското право, определен за честване от ЮНЕСКО. Празнуването на този ден в целия свят има за цел за насърчи четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Традиционно в програмата на ОБ „Искра” се включват инициативи от „Празници на детската книга и изкуствата за деца” и от „Маратон на четенето”.
По този повод в Детско-юношески отдел и във филиалите на библиотеката ще има цикъл витрини, посветени на годишнини на бележити детски писатели, четене на любими детски произведения, творчески ателиета, изложби, спектакли.Детско-юношеският отдел ще организира и Празник на буквите „Вече съм грамотен” за първокласниците от общината.

Библиотекари и доброволци ще посетят детски градини с „Вълшебното куфарче”.
В „Маратон на четенето” ще се включат и отделите „Заемна за възрастни”, „Изкуство” и „Краезнание” с цикъл витрини и изложби. Ще се организират литературни срещи с поета и писатели от града и страната.

В Дните на отворените врати ще се провеждат библиотечни екскурзии и инициативата „Стани библиотекар за едни час”.Великденски подарък ще споходи всеки желаещ да стане читател на библиотеката именно в тези дни- безплатен едногодишен абонамент.

В рамките на маратона на четенето ще бъде специално почетени и детските книги. Световният ден на книгата съвпада с рождения ден на датския детски писател Ханс Кристиян Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.
Носители на тази награда във времето стават Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.
Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен".

Програмата ни за Маратон на четенето има отворен характер. От общинската библиотека са отворени за нови предложени и инициативи.

Информация за организирана от Вас проява или желанието да се включите в кампанията на ОБ „Искра” може да изпратите на e-mail iskra_lib@abv.bg.
Ето и пълната програма на тазгодишния Маратон на четенето, организиран от ОБ "Искра" в Казанлък
...............................................................
2 – 30 април – „Вълшебното куфарче в детските градини на Казанлък”.
2 – 27 април – Изложба „Какво са чели казанлъчани в началото на XX век”. ОБ „Искра”.
2 – 27 април – Дарителска кампания „Дари книга – дари духовност!”.
2 – 27 април – Инициативи във фейсбук: „Любопитно за книги, писатели, библиотеки”, „Прочетете днес на децата си”, „Преоткрийте забравен шедьовър”.
2 – 23 април – Празник на буквите.
2 – 23 април – „Вълшебният свят на детската книга” – цикъл витрини и беседи, посветени на творчеството на детски световни класици, и четене на приказки. Филиал 1, Филиал 2, Филиал 3, Филиал 6.
2 – 5 април – Дни на отворените врати в ОБ „Искра”: инициатива „Стани библиотекар за един час”, запознаване с библиотеката и библиотекарите, дни без глоби за закъснели читатели, безплатна регистрация на нови читатели.
2 април – Международен ден на детската книга и изкуствата за деца. Презентация „Великият датски вълшебник”, посветена на Ханс Кристиян Андерсен. ОБ „Искра”.

2 април – „Българските вълшебници на детската книга”. Изложба от книги на български автори, вписани в Почетния списък на носителите на наградата на името на Х. К. Андерсен. ОБ „Искра”.
5 април – Среща от Поредицата „Очи в очи с поезията” с поетесата Ели Видева. Галерия, „Искра” 4, 17.30 часа.
13 април – Среща с проф. д-р Петко Ст. Петков и представяне на неговата „Книга за върховете Свети Никола и Шипка”. ДК „Арсенал”, Камерна зала, 17.30 часа.
16 април – Среща с писателката Ивелина Радионова. Галерия ул. „Искра” 4, 17.30 часа.
18 април – Среща на детската писателка и преводачка Мария Донева с ученици от ОУ „Г. Кирков”. ОУ „Г. Кирков”, 12.00 часа.
18 април – Среща с писателката Мария Донева. Галерия ул. „Искра” 4, 17.30 часа.

19 април – Драматизация „Пикник в гората”. Изпълняват деца от ДГ „Здравец”. ОБ „Искра”, 10.30 часа.
23 април – „Да споделим прочетено”. Разкриване на читателски клуб в Дом за стари хора № 1.
23 април - Маратон на четенето. ОБ "Искра".
24 април – Езиково кафе „Italiano”. ОБ „Искра”, 17.00 часа.
24 април – Среща с автора Ангелина Александрова. Галерия ул. „Искра” 4, 17.30 часа.