Представяне на книгата „Госпожо архитект“ и на едноименната изложба се открива в Общинската библиотека “Искра” в Казанлък на 4 май. Експозицията ще може да бъде разгледана от казанлъчани и от гостите на града до 25 май. Нейни организаторите са фондация „Български архитектурен модернизъм“.
На изложбата се представя тематична обиколка по интересни сгради от междувоенния период в началото на 20 век. Инициативата се организира в партньорство с „Гьоте институт“- България.
Показани са двадесет любопитни портрета на жени, които имат принос за архитектурата на 20 век в два различни контекста. Тя се състои от две части, които рисуват паралели между българския и немския контекст за първите жени в архитектурата, а съдържанието показва различни детайли от социалния, обществен и политически спектър на живота им, посочват организаторите. Първата част се фокусира върху реалността в Германия и е плод на труда на Германския архитектурен музей във Франкфурт на Майн, а втората е съставена от фондация „Български архитектурен модернизъм“, която през последните години допринася за популяризирането на добрите архитектурни примери от междувоенния период у нас.
От фондацията отбелязват, че самата сграда на Общинската библиотека в Казанлък е част от изложбата „Госпожо архитект“ и е проектирана от арх. Елена Вакарджиева – Скордева в съавторство с Генчо Скордев и Петко Цветков.