Иван Пенков оставя ярки и трайни следи в българското изкуство. Изложбата „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“ е първата временна експозиция през 2022, с която жителите и гостите на Казанлък ще могат се срещнат в една от залите на Художествена галерия - Казанлък. Неин съставител е познавачът на родната история на фотографията и самият той фотограф – Иво Хаджимишев. Експозицията се открива на 5 февруари 2022 г. в Художествена галерия - Казанлък и ще остане на вниманието на посетителите от 6 до 20 февруари.

Изложбата „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“ поставя акцент не върху онова, с което най-често свързваме името на художника Иван Пенков, неговите живописни творби, а върху една слабо позната негова артистична природа – тази на фотографа. Увлечението по изкуството на фотографията, може да се каже, че отчасти е наследено от собствения му баща – Георги, възрожденец от Казанлък, който освен с книгоиздаване, обществена дейност и просветителство, се занимава професионално и с фотография, на която е отделено внимание и в настоящата изложба. Навярно усвоил първите уроци тъкмо от баща си, Иван Пенков ще свърже трайно живота си с магията на светлописа, увековечавайки с нея не само образа на преживяното, но и събития и личности, белязали както личния му свят, така и националната ни история – Тодор Боров, Кирил Цонев, Андрей Николов, Борис Стоилов, Александър Балабанов, Никола Михов, Марко Марков, Дечко Узунов. Художникът Иван Пенков не се разделя с фотографическия си апарат от най-ранните си младежки години. Камерата е с него на фронта по време на Първата световна война, тя е с него и в Мюнхен и Нюрнберг по време на следването му. Нещо повече – ще ни завещае образи, които макар и монохромни, по нищо не отстъпват на таланта му на живописец.

Изложбата ни дава възможност да се срещнем не само с фотографии на баща и син Пенкови, но и да надникнем въобще в творческия свят на художника Иван Пенков. Пак със средствата на фотографията пред нас оживяват негови сценографски и костюмографски решения за спектакли от сцената на Народния театър „Иван Вазов“, осъществени през 20-40-те години на миналия век. Макар и като допълнение, в изложбата, в дигитален формат, могат да бъдат видени и фрагменти от живописното наследство на художника, позволявайки ни да съотнесем различните му „творчески ипостаси“, събрани в личността на Иван Пенков.

Изложбата е съпътствана от печатно издание, в което са публикувани изследването на изкуствоведа Красимир Илиев и репродукции на множество живописни и графични произведения на Иван Пенков. Във втората част на книгата с автор Иво Хаджимишев е публикувано фотографското наследство на фамилията Пенкови, част от което може да бъде видяно и в изложбата.

Изложбата и изданието се реализират с финансовата и моралната подкрепа на Нели и Робърт Гипсън.