Хирург, лауреат на Фотоакадемията води „Куба“ в Казанлък

Доцентът по хирургична стоматология, д-р Росен Коларов, ще покаже в Казанлъшкия Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, изложбата си „Куба“, която ще бъде открита на 17-и октомври, вторник, от 17.30 часа.


Авторът, по професия, лицево-челюстен хирург, има забележителен житейски път – професионален и творчески. Университетски преподавател, и по медицинската си специалност, и по фотография, доц д-р Росен Коларов, е и административно ангажиран с високата позиция на Началник отдел в Изпълнителна агенция „Медицински одит“.
Страстта към фотографията на доц. Коларов, столичанин по рождение, не е от вчера. Фотографският му опит е повече от 35 – годишен. Показвал е свои фотоси в над 70 изложби по света и у нас, носител е на повече от 30 награди от Япония, САЩ, Македония, Сърбия и други страни. Над 10 са самостоятелните му изложби. Освен в София и други български градове, той представя своето изкуство още и във Франция, Полша и Австрия.
Има десетки публикации в нашия и международния печат. Негови снимки са притежание на музея за пресфотография в Осло и Музея за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва.
Бил е преподавател в Нов български университет – департамент „Визуални изкуства“, по „Повърхности, структури и детайл“ и „Фотодокументалистика“, която преподава и в Софийски университет.


Доц.д-р Росен Коларов е журирал неведнъж фотографски конкурси. Член е на българската Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на Академията. Професионалния си път на стоматолог – хирург, авторът, който ще покаже в снимки слънчевата Куба в Казанлък, е изминал в столични медицински заведения. В периода 2001 – 2015-та година, е управител на „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия“ в София. Доцент по „Хирургична стоматология“ от 2007 г. и по „Лицево-челюстна хирургия“ през 2014 г., в момента той преподава в МУ, Варна и в Национална спортна академия „Васил Левски“, София. Автор и съавтор е на над 100 научни труда. Председател е на УС на SOS „Детски селища“- България.
Като фотограф, неговите изкушения са предимно в областта на репортажната фотография и пейзажите. Ценителите на изкуството на светлината помнят неговите изложби „Непожеланите“ (1989), „Нрави български“ (2005), „Музикални мигове“ – в зала „България“ през 2010-та и други. Книгата му, „Лица, съдби, нрави“, представена едновременно с „Музикални мигове“, включва снимки от различни творчески изяви, места и периоди от живота му. Във фокуса на доц. Коларов, по негови лични признания, са „обикновените хора с необикновени мечти“. „Поглед в три посоки“, която отбелязва 20-годишнината на „SOS Детски селища“ – България, оставя следи в културния живот на Виена и Чешкия център в София.


ПЦ „Музей на фотографията и съвременните визуални изкества“, Казанлък, 11.10.2017 г.