Тя е Величка Николова. Дребничка, някак си незабележима сред снажните мъже фотографи, понесли внушителни обективи. Определено скромна и определено талантлива. Сякаш притихнала, за да не изпусне точния момент. Почитателка на фотографското изкуство, и не само. Обективът й запечатва красиви пейзажи, детайли от природата, които носят положителни емоции, добро настроение и спокойствие. Има око за красотата около нас. Дори в няколкото есенни листа, паднали във водата, но образували чудна, пъстроцветна фигура, в овалната форма на шипковите плодове, в нежността на стръкчето цвят, в спокойното излъчване на града...

Така виждам аз фотографа Величка Николова. А как ще я видят почитателите на това необятно изкуство, ще разберем на 22 ноември, когато се открива нейната дебютна самостоятелна изложба "В плен на светлината", подредена в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Родена е в Северна България, Русенска област. Била е съвсем малка, на около годинка, когато семейството й се заселило в Бургас. Там преминали детските и младежките й години. "През 1984 г., случайността ме доведе в Града на розите - Казанлък, където живея и днес - разказва Величка Николова за себе си. - Целият ми трудов стаж премина в системата на Министерство на енергетиката, като машинописка и технически секретар – „Електроснабдяване“ - Бургас и Казанлък, където през 2008 г. се пенсионирах. С любителска фотография се занимавам от 2005 г. Снимах семейството си, децата и мои близки. По-късно започнах да снимам по празниците в Казанлък – Празник на розата, Чудомирови празници, кукерски игри – в града и други селища".

Участвала е в изложбите „Туризъм и пътувания 2011 г.”, организирана от фотографския сайт photoplace.bg и Есенен салон на казанлъшките фотографи – 2018 г., 2019 г. и 2020 г.;

Има участия в организираните изложби от Община Казанлък по случай Празника на жената 8-и март – „Женското начало“ – 2019 г. и 2020 г.; в XVII фотопленер „В Долината на розите” през 2019 г.; „Долината в обектива на казанлъшки фотографи” през 2021 г.

Мото, което следва, е: "Докато мога да държа фотоапарат в ръцете си и съм здрава, ще снимам. Магията на фотографията ме зарежда и държи жива!".

Изложбата "В плен на светлината" се открива в 17.30 часа на 22 ноември в Музея на фотографията и ще остане до 14 декември.