На 27 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора, балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца с Балетна гранд гала. Спектакълът се посвещава на 90 години български балет и 200 години от рождението на Мариус Петипа и е включен в културната програма на Председателството на Република България на ЕС.

В празничната вечер зрителите ще се насладят на богата програма от фрагменти от класически световни балетни образци и модерна и съвременна хореография. Прима балерината Веса Тонова, премиер-солистът на Националния балет Александър Александров, солистите на балета на Държавна опера-Варна Павел Кирчев и Галина Велчева ще танцуват на сцената на Операта по покана на директора на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова. Италианският художник майстор на костюмите Салваторе Русо е автор на скиците на костюмите за балетната гала и негов личен подарък за артистите. Избрани вариации, адажиа, па де дьо от балетните шедьоври „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Баядерка“, „Корсар“, „Дон Кихот“, „Есмералда“, „Пахита“ ще изпълнят в празничната вечер солистите на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора Семела Шкедрераси, Фиорди Лоха, Ивайло Янев, Франческо Бориело, Рио Сузуки, Салваторе Лаудани, Рихо Хирано, Мариела Коларо, Хзе Фу-Чен, Нанако Имаи, Харука Суга,Томоки Ишиго.

Втората част, посветена на съвременната хореография, ще започне с изпълнение на премиер-солиста на Националния балет Александър Александров на танцовата миниатюра „Буржоа“ по музика на Жак Брел и хореография на Бен Ван Каненберг. За първи път в България гостува италианската танцова компания CREATE DANZA, която ще предложи на почитателите на съвременния танц своя едноактен танцов спектакъл „100 години Дебюси“, създаден по повод 100 години от смъртта на великия френски композитор. Още едно впечатляващо участие ще представи постиженията на българската танцова модерност – талантливите танцьори и вече утвърдени млади хореографи Ангелина Гаврилова и Филип Миланов създадоха своята съвременна танцова миниатюра SPLITспециално за Балетната Гранд гала на 27 април с участието на Елизабет Якимова, Мария Касабова и Петя Колева от Балет „Арабеск“.