44 игрални и документални ленти показват на кинофеста „Златната липа“ 2022 Деветото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2022 ще се проведе 28 май до 1 юни, в Стара Загора.
За първи път тази година филмите от програмата на „Златната липа“ ще се прожектират на три екрана. Основните два отново ще бъдат в голямата зала на Държавна опера Стара Загора и на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Третият екран ще бъде в обновената зала на Културен център „Загора“ в бившия Синдикален дом на културата.
Регламентът на „Златната липа“ остава непроменен, а всички прожекции са с вход свободен. Селекцията на филмите е разделена на конкурсна и извънконкурсна програма. Десет филма, сред които и два български („Януари“ и „Жените също плачат“) ще се състезават за отличията на фестивала - за най-добър филм, за най-добър режисьор, най-добра мъжка роля и най-добра женска роля. Специално отличие ще присъди и Съюза на българските филмови дейци. Петчленно международно жури, оглавявано от българския карикатурист, художник и режисьор Анри Кулев ще оценява кандидатите за призовете.
Наградата за цялостен принос в киното ще получи обичания български актьор Георги Мамалев, с над 45 роли в киното и телевизията. По традиция той ще засади свое дръвче на алеята на липите и ще добави своя звездна плочка до Операта. Преди него, с този през са били отличени Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2020).
В извънконкурсната програма са включени 34 филма, сред които е новият филм на Педро Алмодовар – „Паралелни майки“, разбира се, с любимата му актриса Пенелопе Крус. Ще бъдат показани 10 български филма, сред които документалните - „Гео Милев в лабиринта навремето“ и „Второто освобождение“ и комедията „Голата истина за група „Жигули“. Не е забравена и детската аудитория, за която има специално подбрани заглавия.
Най-много филми ще представят Франция и Дания, които по традиция имат силно присъствие още от старта на първото издание на „Златната липа“. Географията на представените кинематографии обаче продължава да се разширява. За първи път в конкурса попада лента от Албания. „В свободен стил до Черна гора“ на режисьора Ардит Садику е предложен за „Оскар“, в категорията за чуждестранен филм през миналата година.
„Всяка година филмите на „Златната липа“ очертават своеобразен акцент в търсенията и настроенията на кинематографистите от Европа. След двегодишната ковид криза, противно на очакванията, няма нито един филм, посветен на мрачното време и психологическия отпечатък, който остави след себе си Covid-19. Напротив – филмите, създадени през последните 1-2 години са жизнерадостни, търсят смеха и светлата страна на живота, излъчват позитивизъм“, подчерта Магдалена Ралчева, директор и създател на феста.