XI-то издание на ROSE WINE EXPO 2022, което ще се проведе под патронажа на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, по традиция ще събере най-добрите производители на „Розе“ от цялата страна. 29 са фирмите, които ще се съревновават за големия приз – „Златен Киликс“. Много от тях са вече традиционни участници в изложението. Няма промяна в регламента - останалите награди са златни и сребърни медали за отличените вина, както и приз за дебютни брандове и за продуктов дизайн на бранд.
И тази година журирането е изцяло в ръцете на дами. В брандовата комисия е художничката Мариела Гемишева, която открива своя изложба в казанлъшката галерия на 27 май. Комисията допълват две Марии – актрисата Мария Силвестър и изкуствоведът д-р Мария Василева – един от основателите на Института за съвременно изкуство – София. Тя е била куратор на мащабни изложби като Изкуство за промяна 1985-2015 или пък Любов – в рамките на проекта Идея за дом на СБХ. Тя е и основният двигател на първата експозиция на Кристо Явашев и Жан- Клод в България.
Председателското кресло на Дегустационната комисията за поредна година е отредено на Вили Гълъбова, която с право може да бъде наречена La grande dame du vin Bulgare. Доц. д-р Надежда Борисова Благоева ще участва за втори път в журито. Третият член е Катя Йончева, с което се гарантира компетентността и безпристрастността при определяне на призьорите.
През годините Фестивалът на виното Розе се утвърди като най-значимото винено събитие за региона и страната, и се радва на голямо внимание от страна на големите винопроизводители.
Изненада за гостите му е участието на иновативната напитка Роузи водка, Врачанска теменуга и техните ракии.
Богата и изкусителна за сетивата ще бъде гурме зоната тази година: производители ще предложат деликатесите с трюфели, вкусни мезетата, деликатесните продукти и естествените етерични лимонади.
Изложението на Фестивала на виното "Розе" в Казанлък е на 4 и 5 юни 2022 в залите и градината на Народно читалище „Искра“ улица „Искра“ 1.
Там посетителите ще бъдат очаровани от първокласните вина на наградените лауреати и носителя на „Златния Киликс“ за 2022г., отличените с медали иновативни храни и напитки. Наградите на отличените винари ще бъдат връчени на 4 юни.
Откриването на церемонията е от 10,30 ч. гостите ще посрещне самата Царица Роза за 2022г г-ца Белослава Желева. Смесен хор „Петко Стайнов“ и солисти на Старозагорската опера ще изпълнят емблематични оперни арии.
За всички ще се погрижат талантливите доброволци от Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад .Дечко Узунов“.
Подробна информация ще намерите на сайта на събитието: www.rosewine-expo.com.
11 година организаторите си партнират с Община Казанлък и НЧ „Искра 1860“, както и с най-добрите браншови организации от винарския сектор. Проявата по традиция е част от програмата на Празника на розата. Фестивалът на виното Розе и Националният конкурс за вино Розе „Златен Киликс“ са неделима част от Винената култура на България, създавайки Златния стандарт на розето у нас.