18+18. Толкова са фотосите, които тази вечер ще разкрият магията на лютиерството в Казанлък. А зад 36-те кадъра застават двама души, обединени от любовта към изкуството – майсторът лютиер Андриян Андреев и младата фотографка Пламена Радукова. Изложбата е посветена на 100 години лютиерство в Казанлък. Изкуството да създаваш струнни музикални инструменти има 500-годишна история в света, а България е единствената страна на Балканите, където то се развива и вече цял век пази и продължава традициите на първите майстори.

„Идеята на изложбата „Лютиерски импресии” е да се представи един от символите на града – лютиерството, защото това е самотно занимание – всеки майстор е сам в своето ателие и като че ли той остава извън света навън. А чрез архивните кадри и с художествената фотография на Пламена Радукова хората ще могат да се потопят в това изкуство, да видят как се създава един инструмент. В същото време, изложбата е реверанс към старите майстори лютиери в Казанлък, които първи преди 100 години са положили основите на това изкуство в нашия град”, споделя маестро Андреев.

18 архивни кадъра, запечатали първите български майстори лютиери, ателие „Кремона” на Братя Георгиеви, уникални стари инструменти, показва от своя събиран с години фотоархив Андриян Андреев.

Младата авторка Пламена Радукова, завършила международни икономически отношения и занимаваща се с малко сухите международни проекти, се оказа талантлив фотограф. Нейните 18 черно-бели фотоса в „Лютиерски импресии” са първата й самостоятелна изложба, в която тя показва една чудесна симбиоза между фотографията и лютиерското изкуство.

Изложбата „Лютиерски импресии” се открива на 10 май, четвъртък, от 17.30 часа в залите на ИМ „Искра”. Архивните кадри в нея ще бъдат дарени на музея от майстор-лютиера Андриян Андреев, както и част от снимките на Пламена Радукова. Заедно с изложбата двамата автори са подготвили мултимедийна презентация за лютиерството в Казанлък, в която ще бъдат представени интересни фотоси, както документални, така и художествена фотография. Всичко това е направено на фона на красива българска музика. Мултимедията също ще бъде дарение за музея от авторите.

За реализацията на този проект Андриян Андреев и Пламена Радукова са намерили подкрепа от Община Казанлък, ИМ „Искра” и Клуба на културните дейци.

При откриването на изложбата бе оповестено, че започва подписка за паметна плоча в чест на първите казанлъшки лютиери. Плочата ще бъде поставена върху сграда, намираща се бул. "23 Пехотен Шипченски полк" 17, където, по спомени на кореняци казанлъчани, най-напред се е намирало ателието за изработване на струнни музикални инструменти в града.